forked from em/receptty.org
1.6 KiB
1.6 KiB
+++ title = "Tomatový krém" date = 2020-02-02 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["polévky"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "snadné", "vegetarian"]
[extra] portions = "6" time = "90" source = "donalskehan.com" +++
Ingredience | |
---|---|
Rajčata | 900 g |
Česnek | 2 hlavy |
Balsamikový ocet | 1 lžíce |
Olivový olej | 2 lžíce |
Tymián | 4 snítky |
Velká cibule | 1 ks |
Řapíkatý celer | 2 stonky |
Mrkev | 1 ks |
Rajčatový protlak | 2 lžíce |
Zeleninový protlak | 1 litr |
- Troubu si předehřejeme na 200°C. Plech vyložíme pečícím papírem.
- Rajčata rozkrájíme na poloviny, česnekové hlavy odkrojíme vršek, aby byl česnek otevřený.
- Naskládáme na plech, polijeme 1 lžící olivového oleje a balsamikovým octem. Navrch poskládáme tymián. Vložíme do trouby a necháme péct 45 minut.
- Mezitím si pokrájíme zeleninu - mrkev, cibuli a řapíkatý celer na kostičky.
- Do hrnce vlijeme zbylou lžíci oleje a rozýehřejeme. Přidáme zeleninu a minutky smažíme.
- Poté ztlumíme lotnu na střední teplotu a za občasného míchání necháme 6 minut opékat.
- Následně přidáme rajčatový protlak a vývar. Rozmícháme a přivedeme k varu.
- Někdy v tuto dobu by měla být upečená rajčata s česnekem. Vyndáme je z trouby a rajčata vložíme do polévky. Česnek zbavíme slupek a také přidáme k rajčatům.
- Takto necháme vařit ještě asi 25 minut. Mrkev musí být měkká.
- Polévku osolíme, opepříme a rozmixujeme tyčovým mixérem do hladké struktury.
- Podáváme zakápnuté olivovým olejem a opečenými krutonky.