forked from em/receptty.org
37 lines
1.4 KiB
Markdown
37 lines
1.4 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Pivní chléb"
|
|
date = 2022-09-11
|
|
author = "Terezka"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["pečivo"]
|
|
tagy = ["levné", "snadné"]
|
|
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "1 bochník"
|
|
time = "140 min"
|
|
source = "Maminčiny Recepty.cz"
|
|
+++
|
|
|
|
|
|
Ingredience ||
|
|
-|-
|
|
Pivo, světlé | 300 ml
|
|
Droždí, sušené | 2 lžičky
|
|
Cukr | 1 lžička
|
|
Mouka pšeničná, hladká | 350 g
|
|
Mouka žitná | 150 g
|
|
Sůl | 1 lžička
|
|
Kmín | 1 lžička
|
|
Chlebové koření | 1 lžička
|
|
|
|
1. Pokud máme pivo v lednici, včas ho vyndáme, aby mělo pokojovou teplotu.
|
|
1. Do velké mísy nalijeme pivo a přisypeme droždí a cukr. Necháme 15 minut odležet.
|
|
1. Pak do směsi přidáme mouky, sůl, kmín a chlebové koření. Vypracujeme v hladké těsto a mísu přikryjeme potravinovou fólií. Necháme kynout 50 minut.
|
|
1. Poté těsto propracujeme a vložíme do formy válcovitého tvaru, kterou vysypeme moukou. Použít můžeme například ošatku nebo velký srnčí hřbet. Přikryjeme utěrkou a necháme opět kynout asi 50 minut.
|
|
1. Troubu si předehřejeme na 210°C, plech vyložíme pečícím papírem.
|
|
1. Chléb vyklopíme z formy na plech, ometeme mouku z povrchu a potřeme slanou vodou.
|
|
1. Vložíme do vyhřáté trouby na 10 minut. Poté ztlumíme na 180°C a pečeme ještě asi 40 minut. Na poklep by měl chléb znít dutě.
|
|
1. Po vyndání z trouby chléb znovu potřeme slanou vodou. Můžeme párkrát potřít i během pečení.
|
|
1. Chléb necháme úplńě vychladnout, až poté podáváme. |