forked from em/receptty.org
58 lines
2.7 KiB
Markdown
58 lines
2.7 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Cuketové ravioli s polentou"
|
|
date = 2020-09-15
|
|
author = "Terezka"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["zelenina"]
|
|
tagy = ["bezlepkové", "pečené", "omáčka", "snadné", "vegetarian"]
|
|
<!-- alkohol, bezlaktózové, , drůbež, f.o.o.d., hrnkové, kuře, levné, , , pečivo, ryby, rychlé, salát, , , vepřové, z jednoho hrnce -->
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "3"
|
|
time = "60"
|
|
source = "Pinterest.com a KuchařkaProDceru.cz"
|
|
+++
|
|
|
|
Ingredience ||
|
|
-|-
|
|
Středně velká cuketa | 1 ks
|
|
Ricotta | 200 g
|
|
Vejce | 2 ks
|
|
Mozzarella | 2 ks
|
|
Sůl | 2 špetky
|
|
Čerstžvě mletý pepř | 1 špetka
|
|
Italské bylinky | 1 špetka
|
|
Česnek | 2 stroužky
|
|
Rajčatová omáčka na těstoviny | 350 ml
|
|
|
|
Polenta ||
|
|
-|-
|
|
Polenta | 100 g
|
|
Voda | 1 l
|
|
Máslo | 3-4 lžíce
|
|
|
|
### Cuketové ravioli
|
|
1. Cuketu omyjeme a osušíme. Škrabkou na brambory naškrábeme na dlouhé tenké plátky.
|
|
1. V míse si smícháme ricottu, vejce, jednu nastrouhanou mozzarellu, sůl, pepř, italské bylinky a prolisované stroužky česneku.
|
|
1. Předehřejeme si troubu na 220°C.
|
|
1. Na jednu raviolu budeme potřebovat čtyři plátky cukety. Dva plátky položíme vodorovně vedle sebe tak, aby se způlky překrývaly. To samé uděláme s druhými dvěmi plátky a položíme je kolmo na první dva plátky. Takto nám vznikne kříž.
|
|
1. Ze všech plátků cuket si přípravíme tyto kříže.
|
|
1. Ricottovou směs rozdělíme na všechny kříže. Klademe jí doprostřed pomocí lžíce.
|
|
1. Poté každý balíček uzavřeme: výstupky kříže postupně pokládáme na ricottovou směs doprostřed. Tímto postupem zabalíme riccotovou směs dovnitř.
|
|
1. Do pekáčku nalijeme rajčatovou omáčku a do ní poskládáme cuketové ravioli.
|
|
1. Druhou mozzarellu nastrouháme a posypeme jí na ravioli.
|
|
1. Vložíme do trouby a pečeme 20-25 minut.
|
|
|
|
### Polenta
|
|
1. Mezitím, co se pečou raviolo, si připravíme polentu. Vroucí vodu nalijeme do široké hluboké pánve (nejlépe s nepřilnavým povrchem). Přidáme trochu soli a přivedeme k varu.
|
|
1. Pomalu přisypáváme polentu a během toho mícháme metličkou. Takto zajistíme, ab se nevytvořili hrudky.
|
|
1. Snížíme plotnu na střední ohřev a občas promícháme. Takto budeme vařit 10 minut. Zhruba za 3 minutky začne lehce tuhnout. Po dalších 4 minutách již polenta vypadá více jako kaše. Ke konci vaření můžeme sporák vypnout úplně a nechat polentu v teple dojít.
|
|
1. Odstavíme z plotny, přidáme máslo a rozmícháme ho do rozpuštění.
|
|
1. Podáváme s pečenými cuketovými ravioli.
|
|
|
|
|
|
### Tipy
|
|
|
|
- omáčka na těstoviny - použila jsem rajčatovou omáčku s bylinkami. Hodí se však i jakákoli další (bez bylinek, jen s bazalkou atp). Lze ji koupit v zavařovací sklenici v téměř všech obchodech.
|