+++
title = "Řízky v jogurtové marinádě"
date = 2019-07-21
author = "Terezka"

[taxonomies]
kategorie = ["maso"]
tagy = ["snadné"]

[extra]
portions = "4"
time = "30"
source = ""
+++

Maso ||
-|-
Bílý jogurt | 150 g
Malé vejce | 2 ks
Solamil | 2 lžíce
Sójová omáčka | 1 lžíce
Worchester omáčka | 1 lžíce
Vegeta | 1 lžička
Kuřecí prsa | 2 ks

Omáčka ||
-|-
Máslo | 2 lžíce
Studené mléko | 200 ml
Muškátový oříšek | 1 špetka
Sůl |
Pepř |

1. Prsa omyjeme, nakrájíme na řízky a lehoučce (třeba jen rukou) proklepeme.
1. V hlubokém talíři smícháme jogurt, vejce, solamil, sójovou i worchester omáčku, vegetu, 1/2 lžičky soli a 1/2 lžičky pepře.
1. Do promíchané marinády naložíme maso. Může takto zůstat i přes noc.
1. Následně řízky vyndáme z marinády (arinádu nevyhazujeme), obalíme ve strouhance a osmažíme do zlatova.
1. Podávat můžeme s bešamelem, vařeným či pečeným bramborem a oblohou ze zeleniny.

### Bešamel z marinády

1. Z marinády jsme vyndali maso a zpracovali. Vyhodit marinádu by byla škoda, takže z ní vytvoříme omáčku na styl bešamelu.
1. Na pánvi nebo v menším hrnci rozehřejeme máslo.
1. Přidáme marinádu a za stálého míchání (doporučuji metličku) necháme na plameni. Za chvíli začne pracovat teplo s vodou a solamilem a vytvoří se hrouda.
1. V této chvíli odstavíme z plotny a po malých částech přiléváme mléko. Vždy zapracujeme a až poté znovu přilijeme. Takto opakujeme, až se nám vytvoří omáčka požadované konzistence.
1. Nastrouháme muškátový oříšek, osolíme a opepříme dle chuti.