diff --git a/content/lilkove-lasagne-s-riccotou/img.jpg b/content/lilkove-lasagne-s-riccotou/img.jpg new file mode 100644 index 0000000..fdef0aa Binary files /dev/null and b/content/lilkove-lasagne-s-riccotou/img.jpg differ diff --git a/content/pad-thai-s-krevetami/img.jpg b/content/pad-thai-s-krevetami/img.jpg new file mode 100644 index 0000000..4053f7e Binary files /dev/null and b/content/pad-thai-s-krevetami/img.jpg differ diff --git a/content/pad-thai-s-krevetami/index.md b/content/pad-thai-s-krevetami/index.md new file mode 100644 index 0000000..985df12 --- /dev/null +++ b/content/pad-thai-s-krevetami/index.md @@ -0,0 +1,64 @@ ++++ +title = "Pad Thai s krevetami" +date = 2023-07-30 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["maso"] +tagy = ["bezlaktózové", "snadné", ""] + + +[extra] +portions = "4" +time = "40" +source = "Delish.com" ++++ + + +Ingredience || +-|- +Rýžové nudle, široké | 230 g +Šalotka | 1 ks +Česnek | 3 stroužky +Jarní cibulka | 4 stonky +Vejce | 3 ks +Arašídy | 50 g +Arašídový nebo olivový olej | 5 lžic +Krevety, předvařené | 450 g + +Limetké klínky | na ozdobu + +Omáčka || +-|- +Palmový cukr | 3 lžíce +Rybí omáčka | 3 lžíce +Tamarindové pyré | 2 lžíce +Limetková šťáva | 1 lžíce +Kajenský pepř | 1/4 lžičky +Olej | 1 lžíce + + | + | + + + + +1. Rýžové nudle uvaříme dle návodu na obalu, slijeme a necháme okapat. +1. Šalotku oloupeme a pokrájíme najemno. Česnek oloupeme a prolisujeme. Obě suroviny dáme do jedné mističky. +1. Jarní cibulku omyjeme, osušíme a pokrájíme na silnější šikmé kroužky. Dáme do misky. +1. Vejce vyklepneme do misky a prošleháme. +1. Suroviny na omáčku spromícháme v misce tak, aby byl cukr rozpuštěný a vše bylo spojené. +1. Velkou (ideálně wok) pánev rozehřejeme a nasucho na ní opražíme arašídy. Mícháme a hlídáme, chceme je jen nahnědlé. Poté je přesypeme do mističky. +1. Do rozehřáté pánve nalijeme 1 lžíci oleje, necháme ho rozehřát a osmahneme na něm krevety. Hotové pak přesypeme do misky. +1. Na pánev dáme další lžíci oleje a vlijeme rozmíchaná vajíčka. Promícháváme, aby se nám vytvořili potrhané kousky. Vejce by nemělo být moc udělané, takže maximálně po minuté (klidně i dříve) přisypeme ke krevetám. +1. Na pánev dáme další lžíci oleje a vsypeme šalotku s česnekem a necháme 1 minutu osmahnout. +1. Přidáme jarní cibulku (můžeme nechat trochu stranou na ozdobu) a dáme smažíme 1 až 2 minuty. +1. Přilijeme omáčku a přivedeme ji k varu. +1. Do pánve přidáme krevety s vejci, nudle a mícháme. +1. Přisypeme arašídy (trochu necháme stranou na ozdobu). +1. Když je celý pokrm prohřátý, můžeme servírovat posypané arašídy, jarní cibulkou a s klínkem limetky. + +### Tipy + +- Krevety mohou být rozmražené. Doporučuji je před smažením scedit. +- Pokud se stane, že nemáte široké nudle a najdete doma jen vlasové tenké, tak doporučuji navýšit množství omáčky dvojnásob, protože tenké nudle omáčku vsáknou a pak by se mohl pokrm zdát suchý. diff --git a/content/porkovy-kolac/img.jpg b/content/porkovy-kolac/img.jpg new file mode 100644 index 0000000..919508c Binary files /dev/null and b/content/porkovy-kolac/img.jpg differ diff --git a/content/porkovy-kolac/index.md b/content/porkovy-kolac/index.md new file mode 100644 index 0000000..4ce1482 --- /dev/null +++ b/content/porkovy-kolac/index.md @@ -0,0 +1,71 @@ ++++ +title = "Pórkový koláč" +date = 2023-07-30 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["zelenina"] +tagy = ["bezlepkové", "low carb", "pečené", "vegetarian"] + +[extra] +portions = "8 kousků" +time = "60" +source = "inspirace v knize 356 nízkosacharidových receptů" ++++ + +Korpus || +-|- +Kokosový olej | 25 g +Vejce | 2 ks +Mandlová mouka | 140 g +Vlašské ořechy, namleté | 40 g +Sůl | 1 větší špetka + +Náplň || +-|- +Cherry rajčata | 50 g +Šalotka | 1 ks +Olivový olej | 1 lžíce +Pórek | 1 ks +Baby špenát | 100g +Rozmarýn, čerstvý | 2 snítky +Sůl | 1 větší špetka +Česnek | 3 stroužky +Cuketa | 150 g +Bazalkové pesto | 80 g +Parmezán | 50 g +Vejce | 3 ks +Smetana ke šlehání | 50 ml +Sůl | +Pepř | +Muškátový oříšek | + +### Korpus + +1. Troubu předehřejeme na 185°C. Formu na koláč o průměru vyložíme pečíčím papírem, který postříkáme trochou kokosového oleje ve spreji (obecně potřeme tukem, třeba máslem). +1. Kokosový olej rozpustíme a v míse smícháme s vejci. +1. Přisypeme mandlovou mouku, namleté vlašské ořechy a sůl. Promícháme a vytvoříme kompaktní těsto. +1. Těsto dáme do připravené koláčové formy, rovnoměrně roztlačíme po dně a po stěnách. +1. Vložíme do trouby a pečeme 10 minut. +1. Poté ho vyndáme a troubu necháme zapnutou. + +### Náplň + +1. Cherry rajčata umyjeme, osušíme a překrájíme na poloviny. Zatím dáme stranou třeba na talířek. +1. Šalotku oloupeme, pokrájíme nadrobno a osmahneme na pánvi s rozpáleným olejem. Ztlumíme sporák na střední výkon a občasně mícháme. +1. Pórek omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenká půlkolečka a vysypeme do mísy. +1. Baby špenát a rozmarýn pokrájíme nahrubo a přisypeme k pórku společně se solí. +1. Zelenou směs přisypeme na pánvičku k šalotce a prmícháme. +1. Mezitím oloupeme česnek a prolisujeme ho do směsi. Ještě tak minutky zahříváme, pak dáme zpátky do mísy a necháme chvíli vychladnout. +1. Cuketu pokrájíme na drobné kostičky a nasypeme na upečený korpus. +1. K zelené směsi přidáme bazalkové pesto, parmezán a promícháme. +1. Pórkovou směs rovnoměrně poklademe na korpus s cuketou. +1. V misce smícháme vejce, smetanu dle chuti sůl, pepř a trochu nastrouhaného muškátového oříšku. +1. Vaječnou směsí přelijeme rovnoměrně porkovou směs. +1. Poklademe rozpůlená cherry rajčata a vložíme do trouby na 20-30 minut. +1. Po vyndání z trouby necháme koláč chvíli vychladnout a můžeme podávat. + + +### Tipy + +- Bazalkové pesto doporučuji takové, kde najdete jen bazalku, piniové oříšky, olivový olej, parmezán a česnek. Nešiďte se a nekupujte ta pesta, kde jsou třeba kešu nebo vlašské oříšky, nedejbože bramborový škrob. Dobré pesto mám vyzkoušené značky DM Bio, nebo si udělejte domácí. diff --git a/content/portobello-plnene-susenymi-rajcaty/img.jpg b/content/portobello-plnene-susenymi-rajcaty/img.jpg new file mode 100644 index 0000000..7431e52 Binary files /dev/null and b/content/portobello-plnene-susenymi-rajcaty/img.jpg differ diff --git a/content/portobello-plnene-susenymi-rajcaty/index.md b/content/portobello-plnene-susenymi-rajcaty/index.md new file mode 100644 index 0000000..0b0b6b7 --- /dev/null +++ b/content/portobello-plnene-susenymi-rajcaty/index.md @@ -0,0 +1,49 @@ ++++ +title = "Portobello plněné sušenými rajčaty" +date = 2023-07-30 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["zelenina"] +tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "pečené", "vegetarian"] + +[extra] +portions = "2" +time = "50" +source = "inspirace v knize 365 nízkosacharidových receptů" ++++ + +Ingredience || +-|- +Paprika | 1 ks +Portobello | 2 ks +Cibule | 1 ks +Cuketa | 200 g +Olivový olej | 1 lžíce +Česnek | 3 stroužky +Sušená rajčata krájená | 6 lžic +Oregano | 1/2 lžičky +Parmezán | 30 g +Sůl | +Pepř | +Mozzarella | 1 ks + +1. Troubu předehřejeme na 200°C. Plech vyložíme pečícím papírem. +1. Papriku omyjeme, rozkrojíme na čtvrtiny, vyčistíme a položíme na plech. Vložíme do trouby a pečeme cca 15 minut, dokud se na paprice nezačnou objevovat hnedé fleky. Průběžné otáčíme. +1. Portobello otřeme vlhkou papírovou utěrkou. Opatrně ukrojíme nožičky a lžící uhladíme vnitřní část, aby se náplň hezky vešla. +1. Cibuli oloupeme, cuketu omyjeme a osušíme a obě suroviny nakrájíme na drobné kostičky. Stejně tak i nožičky hub. +1. V pánvi rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibuli, cuketu a houbové nožky. +1. Oloupeme česnek a prolisujeme do pánve. +1. Přidáme sušená rajčátka, oregano a trošku osolíme. Mícháme a smažíme tak dlouho, dokud nebude cuketa měkká. +1. Portobello položíme na plech s pečícím papírem a trochu postříkáme nebo potřeme olejem. +1. Když je směs na pávni hotová, tak ji stáhneme z plotky a chvilku necháme vychladnout. +1. Přisypeme parmezán a dle chuti osolíme a opepříme. +1. Náplň rozdělíme do klouboučků a dáme na 15 minut péct. +1. Mozzarellu zatím slijeme a pokrájíme na plátky. +1. Po zmíněných 15 minutách na houby poklademe plátky mozzarelly a zapékáme ještě 10 minut. +1. Podáváme teplé, například se salátkem z quinoi. + + +### Tipy + +- Můžeme využít možností naší spižírny a lednice a náplně obměňovat například pórkem, tofu, vejcem atd. diff --git a/content/salat-z-quinoi/img.jpg b/content/salat-z-quinoi/img.jpg new file mode 100644 index 0000000..bedce99 Binary files /dev/null and b/content/salat-z-quinoi/img.jpg differ diff --git a/content/salat-z-quinoi/img.xcf b/content/salat-z-quinoi/img.xcf new file mode 100644 index 0000000..1d34d07 Binary files /dev/null and b/content/salat-z-quinoi/img.xcf differ diff --git a/content/salat-z-quinoi/index.md b/content/salat-z-quinoi/index.md new file mode 100644 index 0000000..f53c70d --- /dev/null +++ b/content/salat-z-quinoi/index.md @@ -0,0 +1,44 @@ ++++ +title = "Salát z quinoi" +date = 2023-07-30 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["přílohy"] +tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "snadné", "vegetarian"] + + +[extra] +portions = "4" +time = "45" ++++ + +Quinoa || +-|- +Quinoa | 250 g +Vývar | 500 ml +Citronová šťáva | pár kapek + +Salát || +-|- +Baby špenát | 100 g +Cherry rajčata | 100 g +Parmezán | 50 g +Olivový olej | 2 lžíce + +### Quinoa +1. Quinou namíčíme do vody a po 10 minutách scedíme. +1. Dáme do hrnce spolu s vývarem, zakryjeme a přivedeme k varu. +1. Snížíme na mírný plamen a vaříme 15 minut. Můžeme jednou opatrně promíchat, abychom viděli, zda se quinoa nepřipaluje. +1. Poté sundáme z plotny a zakryté pokličkou necháme 10 minut odpočívat. +1. Pokličku odkryjeme, zakápneme citronovou šťávou, promícháme a necháme chvíli vychladnout. + +### Salát +1. Mezitím si v míse smícháme nahrubo opkrájené listy baby špenátu s pokrájenými cherry rajčaty a parmezánem. +1. Vsypeme vychladlou quinou, olivový olej a promícháme. +1. Podávat můžeme jako hlavní chod pro lehčí večeři nebo jako přílohu k panence, pečené zelenině, žampionům atd. + + +### Tipy + +- Baby špenát můžeme nahradit nebo namíchat jinými zelenými listy - polníčkem, rukolou nebo mixem salátů.