diff --git a/content/beranek/img.jpg b/content/beranek/img.jpg deleted file mode 100755 index 4228334..0000000 Binary files a/content/beranek/img.jpg and /dev/null differ diff --git a/content/beranek/index.md b/content/beranek/index.md deleted file mode 100644 index 82a82d8..0000000 --- a/content/beranek/index.md +++ /dev/null @@ -1,40 +0,0 @@ -+++ -title = "Beránek" -date = 2019-11-02 -author = "Terezka" - -[taxonomies] -kategorie = ["dezerty"] -tagy = ["levné", "pečené", "snadné"] - -[extra] -portions = "10" -time = "20+60" -+++ - -Ingredience || --|- -Hladká mouka | 300 g -Cukr krystal | 200 g -Vańilkový cukr | 1/2 balíčku -Prášek do pečiva | 1/2 balíčku -Vejce | 3 ks -Mléko | 125 ml -Máslo| 150 g - -1. Formu na beránka si vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. -1. Troubu předehřejeme na 160°C. -1. Máslo necháme změknout na pokojovou teplotu. -1. Oddělíme žloutky a bílky. Z bílků, se špetkou soli, vyšleháme tuhý sníh. -1. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. -1. Přidáme prosátou mouku s kypřícím práškem a opět prošleháme. -1. Postupně vléváme mléko a zašleháváme. -1. Dále vmícháme máslo. -1. Nakonec vmícháme sníh. Už ne šlehaček, ale ručně buď vařečkou, nebo plastovou stěrkou. -1. Nadýchané těsto nalijeme do formy. -1. Vložíme do trouby a pečeme asi 60 minut. Pokud se těsto na špejli nelepí, tak je beránek hotov. -1. Po vyndáhní necháme vychladnout a poté opatrně vyklopíme z formy. - -### Tipy - -- Pokud chceme péct zajíčka, použijeme poloviční množství. \ No newline at end of file