diff --git a/content/tvarohove-knedliky-s jahodovou-omackou/img.jpg b/content/tvarohove-knedliky-s jahodovou-omackou/img.jpg new file mode 100644 index 0000000..104329f Binary files /dev/null and b/content/tvarohove-knedliky-s jahodovou-omackou/img.jpg differ diff --git a/content/tvarohove-knedliky-s jahodovou-omackou/index.md b/content/tvarohove-knedliky-s jahodovou-omackou/index.md new file mode 100644 index 0000000..ad058cc --- /dev/null +++ b/content/tvarohove-knedliky-s jahodovou-omackou/index.md @@ -0,0 +1,50 @@ ++++ +title = "Tvarohové knedlíky s jahodovou omáčkou" +date = 2022-07-03 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["dezerty"] +tagy = ["bezlepkové", "levné", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian"] + + +[extra] +portions = "2-3" +time = "15" +source = "ColorsOfLowCarb.cz" ++++ + +Jahodová omáčka || +-|- +Jahody | 400 g +Smetana ke šlehání | 50-150 ml +Xylitol či jiné sladidlo | dle potřeby + +Knedlíčky || +-|- +Tvaroh tučný, vanička | 250g +Vejce |2 ks +Smetana ke šlehání | 30 g +Kokosová mouka | 100 g +Psyllium, mleté | 10 g +Sůl | 1 špetka + +### Jahodová omáčka + +1. Jahody omyjeme, zbyvíme slupek a rozkrájíme na poloviny. +1. Vložíme je do stolního mixéru a rozmixujeme. Pokud chceme větší kousky jahod, můžeme hrst jahod přidat až na konec k rozmixovaným jahodám a jen párkrát zapnout a necháme je rozřezat na větší kousky. + +### Knedlíčky + +1. Dáme si vařit vodu na knedlíky do velkého hrnce. +1. V míse spolu vyšleháme tvaroh, vejce a smetanu. +1. V menší misce promícháme kokosovou mouku s psylliem. +1. Suchou směs vešleháme do tekuté směsi. +1. Propracujeme rukama a tvoříme knedlíčky. Oddělujeme z těsta asi po 30 g a tvoříme kuličky, které řádně uzavřeme a zakulatíme. Vznikne asi 15 knedlíčků. +1. Knedlíčky vložíme do vroucí vody a vaříme asi 3 minuty. Když vyplavou, jsou hotové. + + +### Tipy + +- Pokud chceme, můžeme omáčku rozmačka šťouchadlem. +- Jahody také nemusíme mixovat, ale můžeme je použít jako náplň do kneldíčků - těsto obalíme okolo jahody a pevně a poctivě uzavřeme všechny dírky v knedlíčku. Vyjde nám 8-10 knedlíků. Vaříme taktéž 3 minuty. \ No newline at end of file diff --git a/content/veprova-panenka-se-zeleninou/index.md b/content/veprova-panenka-se-zeleninou/index.md new file mode 100644 index 0000000..a9d99d2 --- /dev/null +++ b/content/veprova-panenka-se-zeleninou/index.md @@ -0,0 +1,40 @@ ++++ +title = "Vepřová panenka se zeleninou" +date = 2022-07-03 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["maso"] +tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "pečené", "snadné", "low carb"] + + +[extra] +portions = "4" +time = "30" +source = "Gurmet" ++++ + +Ingredience || +-|- +Špenát, mangold, kadeřávek (nebo jejich mix) | 400 g +Fazole, máslové, sterilizované | 400 g +Fenykl, mletý | 2 lžíce +Vepřová panenka | 2 menší kusy +Batát | 2 ks +Česnek | 2 stroužky +Olivový olej | 4 lžíce +Sůl | +Pepř | + +1. Špenát (nebo mix zeleného) opereme a necháme okapat. +1. Fazole scedíme a necháme okapat. +1. Troubu si předehřejeme na 180°C. +1. V mističce smícháme fenykl, sůl a trochu čerstvě mletého pepře. +1. Panenky omyjeme, osušíme a ze všech stran obalíme ve směsi koření. +1. Batáty oloupeme a nakrájíme na kostky. +1. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. +1. V pánci rozpíláme 2 lžíce oleje a panenku zprudka osmahneme. Poté ji přendáme do pekáčku a vložíme do trouby na 7-8 minut. Takto necháme dojít a v masu se díky tomu ustálí šťáva. +1. Použitou pánvičku vytřeme ubrouskem, rozpálíme na ní zbylý olej a opečeme batáty. +1. Přidáme česnek a opékáme 2 minuty. +1. Přisypeme fazole, oprané listy a necháme zavadnout. +1. Dle chuti osolíme, opepříme a podáváme s plátky panenky. \ No newline at end of file