diff --git a/content/bramborovo-mrkvove-pyre/index.md b/content/bramborovo-mrkvove-pyre/index.md new file mode 100644 index 0000000..bc17ea8 --- /dev/null +++ b/content/bramborovo-mrkvove-pyre/index.md @@ -0,0 +1,32 @@ ++++ +title = "Bramborovo-mrkvové pyré" +date = 2021-03-09 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["přílohy"] +tagy = ["bezlepkové", "levné", "rychlé", "snadné", "z jednoho hrnce"] + + +[extra] +portions = "4" +time = "25" +source = "Albert recepty" ++++ + +Ingredience || +-|- +Brambory | 200 g +Mrkev | 400 g +Máslo | 50 g +Sůl | +Pepř | + +1. V rychlovarné konvici si přivedeme k varu asi 1 litr vody. +1. Mrkev i brambory omyjeme a nakrájíme na kostky. +1. Do menšího hrnce vložíme pokrájenou zeleninu, zasypeme asi špetkou soli a zalijeme vroucí vodou. +1. Hrnec postavíme na plotnu a vaříme do změknutí zeleniny, především mrkve. Asi 15 minut. +1. Poté vodu slijeme a brambory s mrkví rozšťoucháme. +1. Přidáme máslo, ochutíme dle potřeby solí a pepřem a znovu prošťoucháme. +1. Pokud chceme hladkou strukturu využijeme ruční mixér. +1. Podáváme teplé. \ No newline at end of file diff --git a/content/farmarske-bagetky/index.md b/content/farmarske-bagetky/index.md new file mode 100644 index 0000000..37a4786 --- /dev/null +++ b/content/farmarske-bagetky/index.md @@ -0,0 +1,35 @@ ++++ +title = "Farmářské bagetky" +date = 2021-03-09 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["pečivo"] +tagy = ["bezlaktózové", "levné", "pečené", "snadné", "vegetarian"] + + +[extra] +portions = "8 bagetek" +time = "90" +source = "MaminčinyRecepty.cz" ++++ + +Ingredience || +-|- +Droždí čerstvé | 25 g +Cukr | 1 lžička +Voda, vlažná | 320 g +Hladká mouka | 420 g +Žitná chlebová mouka | 80 g +Sůl | 2 lžičky + +1. V menší misce smícháme droždí s cukrem a 120 vody. Necháme 15 minut vzejít. +1. Mezitím ve velké míse smícháme obě mouky a sůl. +1. Přilijeme zbytek vody, vzešlý kvásek a uhněteme těsto. +1. Mísu přikryjeme a necháme v teple kynout 60 minut. +1. Připravíme si plech s pečícím papírem. +1. Poté těsto rozdělíme na 6 dílů a z každého vytvoříme váleček. +1. Bagetky položíme na plech a ostrým nožem nebo žiletkou je několikrát šimko nařízneme. +1. Plech přikryjeme a necháme ještě 20 minut kynout. +1. Troubu si mezitím předehřejeme na 200°C. +1. Plechy vložíme do trouby a pečeme 20-25 minut. \ No newline at end of file diff --git a/content/houskovy-knedlik-z-trouby/index.md b/content/houskovy-knedlik-z-trouby/index.md new file mode 100644 index 0000000..6c3ec1f --- /dev/null +++ b/content/houskovy-knedlik-z-trouby/index.md @@ -0,0 +1,55 @@ ++++ +title = "" +date = 2021-01-20 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = [""] +tagy = ["", "", ""] + + +[extra] +portions = "" +time = "" +source = "" ++++ + + + + +Ingredience || +-|- + | + | + | + | + | + | + | + | + | + | + | + | + + + +1. +1. +1. +1. +1. +1. +1. +1. +1. +1. +1. +1. + + +### Tipy + +- +- +- diff --git a/content/maslovy-kolac-z-valis/index.md b/content/maslovy-kolac-z-valis/index.md new file mode 100644 index 0000000..c1ff784 --- /dev/null +++ b/content/maslovy-kolac-z-valis/index.md @@ -0,0 +1,37 @@ ++++ +title = "Máslový koláč z Valis" +date = 2021-03-07 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["dezerty"] +tagy = ["levné", "pečené", "snadné", "vegetarian"] + + +[extra] +portions = "8" +time = "20 + pečení 20" +source = "kniha Pečeme s láskou" ++++ + +Ingredience || +-|- +Máslo, změklé | 100 g + 50 g + vymazání +Sůl | 1 velká špetka +Cukr krupice | 100 g +Vejce | 3 ks +Mléko | 1 lžíce +Rozinky | 50 g +Třtinový cukr | 2 lžíce +Skořice | 1/2 lžičky + +1. Připravíme si kulatou pečící formu na dort o průměru 18 cm. Dno vyložíme pečícím papírem a stěny vymažeme máslem. +1. Troubu si předehřejeme na 170°C, horkovzduch (bez horkovzduchu 190°C). +1. Do mísy si vložíme 100 g másla, 100 g cukru a sůl. Usleháme elektrickým šlehačem do kypré pěny. +1. Poté přidává vejce po jednom, zašleháme a poté další. +1. Prosijeme mouku s kypřícím práškem a opět proslšháme. +1. Nakonec přidáme rozinky a mléko. +1. Tužší těsto přendáme do formy, uhladíme a pečeme asi 15-20 minut. Do zlatavého povrchu. +1. Mezitím si v misce promícháme zbylých 50 g másla, třtinový cukr a skořici. +1. Po vyndání koláče z trouby ihned potřeme sladkým máslem a necháme vsáknout. +1. Můžeme krájet a podávat ještě teplý. Pokud však zbyde, studený je také skvělý. \ No newline at end of file diff --git a/content/treska-v-bylinkove-kruste/index.md b/content/treska-v-bylinkove-kruste/index.md new file mode 100644 index 0000000..00efbd2 --- /dev/null +++ b/content/treska-v-bylinkove-kruste/index.md @@ -0,0 +1,36 @@ ++++ +title = "Treska v bylinkové krustě" +date = 2021-03-09 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["maso"] +tagy = ["bezlaktózové", "pečené", "ryby", "snadné"] + + +[extra] +portions = "4" +time = "30" +source = "Albert recepty" ++++ + +Ingredience || +-|- +Treska pestrá, filet | 4 ks +Olivový olej | +Sůl | +Pepř | +Strouhanka | 100 g +Petržel, pokrájená | 1 hrst +Kopr, pokrájený | 1/2 hrsti +Mátové lístky, pokrájené | 1/2 hrsti +Citronová šťáva | z 1/2 kusu + +1. Troubu si předehřejeme na 180°C. Připravíme si plech vyložený pečícím papírem. +1. Tresku omyjeme, osušíme a položíme na plech. +1. Zakápneme ji olivovým oleje, osolíme a opepříme. Takto z obou stran všech kusů. +1. Vložíme do trouby na 10 minut. +1. Mezitím si připravíme strouhanku. Smícháme si strouhanku, trochu soli a pepře, petržel, kopr, mátu a promícháme. +1. Přilijeme šťávu z poloviny citronu a 4 lžíce olivového olejem. Poctivě promícháme. +1. Tresky vyndáme z trouby, rozdělíme na ně strouhankovou směs a vložíme zpět do trouby na dalších 10 minut. +1. Podávat můžeme například s [bramborovo-mrkvovým pyré](@/bramborovo-mrkvove-pyre/index.md) \ No newline at end of file