diff --git a/content/rychly-chleb-bez-drozdi/index.md b/content/rychly-chleb-bez-drozdi/index.md new file mode 100644 index 0000000..3ac501c --- /dev/null +++ b/content/rychly-chleb-bez-drozdi/index.md @@ -0,0 +1,37 @@ ++++ +title = "Rychlý chléb bez droždí" +date = 2021-01-11 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["pečivo"] +tagy = ["levné", "pečené", "snadné", "vegetarian"] + +[extra] +portions = "1 bochník" +time = "60" +source = "Cuketka.cz" ++++ + +Ingredience || +-|- +Hladká mouka | 300 g +Celozrnná mouka | 150 g +Kefír (viz. tipy) | 400 g +Sůl | 1 lžička +Jedlá soda | 1 lžička +Kmín mletý | 1 lžička + +1. Troubu si předehřejeme na 220°C. +1. Připravíme si plech s pečícím papírem. +1. V míse smícháme mouky, sůl, jedlá sola a kmín. +1. Přidáme tekutinu a vymícháme těsto - stačí krátce, aby se ingredience spojili. +1. Z těsta vytvoříme bochník, položíme ho na připravený plech a lehce splácneme (cca 3-4 cm na výšku). +1. Nožem nařízneme kříž (cca 1 cm do hloubky). +1. Vložíme do trouby na 20 minut. +1. Potom troubu ztlumíme na 190°C a dopečeme dalších 20 minut. +1. Chléb vyndáme z trouby a necháme vychladnout aspoň 15 minut. + +### Tipy + +- Pokud nemáme zrovna kefír můžeme tam dát jakýkoli zakysaný mléčný výrobek - acido, zákys nebo jogurt (půl na půl s mlékem). \ No newline at end of file