diff --git a/content/jablecne-muffiny-se-skorici/img.jpg b/content/jablecne-muffiny-se-skorici/img.jpg new file mode 100644 index 0000000..58c0a68 Binary files /dev/null and b/content/jablecne-muffiny-se-skorici/img.jpg differ diff --git a/content/jablecne-muffiny-se-skorici/index.md b/content/jablecne-muffiny-se-skorici/index.md new file mode 100644 index 0000000..d2e4f8a --- /dev/null +++ b/content/jablecne-muffiny-se-skorici/index.md @@ -0,0 +1,45 @@ ++++ +title = "Jablečné muffiny se skočicí" +date = 2023-06-24 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["dezerty"] +tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "pečené", "vegetarian"] + + +[extra] +portions = "12" +time = "60" +source = "kniha 365 nízkosacharidových receptů" ++++ + + +Ingredience || +-|- +Jablko | 2 ks +Máslo, změklé | 85 g +Calvados | 2 lžíce +Vejce | 4 ks +Sůl | 2 špetky +Březový cukr | 3 lžíce +Mandlová mouka | 200 g +Kypřící prášek s vinným kamenem | 1,5 lžičky +Skořice | 1 lžička + +1. Jablka omyjeme, osušíme, odstraníme jadřince a pokrájíme na malé kostičky. +1. Z pokrájených kousků odvážíme 125 g (zbytek můžeme třeba sníst nebo ho využít na tvarohové dezerty ve skleničce). +1. Odebereme 10 g másla a rozehřejeme ho na pánvi. Vsypeme jablečné kostičky a na středním plameni opékáme, dokud nezměknou. +1. Poté přilijeme calvados a opékáme dál, dokud se tekutina nevypaří. Poté odstavíme z plotýnky a necháme vychladnout. +1. Troubu si předezhřejeme na 170°C. Muffinový plech vyložíme papírovými košíčky nebo vymažeme trochou tuku (můžeme vystříkat kokosovým olejem). +1. Bílky vyšleháme se solí na tuhý sníh. +1. Žloutky vyšleháme se zbytkem másla do pěny. Poté přisypeme březový cukr a mícháme, dokud se krystalky nerozpustí. +1. Mezitím (pokud tedy máme kuchyňský mixér) si v míse smícháme mandlovou mouku s kypřícím práškem a skořicí. +1. K máslové směsi přisypeme sypknou směs a vmícháme. Těsto teď bude trochu tužší, ale nebojme, sníh nám to zachrání. +1. Ručně vmícháme sníh a nakonec opečené jablečné kousky. +1. Těsto rozdělíme do muffinové formy a vložíme do trouby. +1. Pečeme asi 30 minut. Po vyndání z trouby necháme zcela vychladnout. + +### Tipy + +- Namísto calvadosu jsem použila Amaretto. diff --git a/content/sunkova-pomazanka/index.md b/content/sunkova-pomazanka/index.md new file mode 100644 index 0000000..94a12ae --- /dev/null +++ b/content/sunkova-pomazanka/index.md @@ -0,0 +1,33 @@ ++++ +title = "Šunková pomazánka" +date = 2023-06-24 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["pomazánky"] +tagy = ["bezlepkové", "low carb", "rychlé", "snadné"] + + +[extra] +portions = "4" +time = "15" +source = "Ketodiet recepty" ++++ + +Ingredience || +-|- +Šunka od kosti | 200 g +Máslo, změklé | 40 g +Krémový sýr | 60 g +Hořčice, plnotučná | 40 g +Sůl | +Pepř | + +1. Do sekáčku dáme šunku, máslo, krémový sýr, hořčici, trochu soli a pepře. +1. Rozmixujeme dohladka. +1. Podávat můžeme například s čerstvým pečivem a rajčetem či jinou zeleninou. + + +### Tipy + +- Pokud máte rádi dijonskou hořčici, můžeme jí přidat společně s plnotučnou (např. 30 g plnotučné a 10 g dijonské). diff --git a/content/sunkova-pomazanka/sunkova-pomazanka.jpg b/content/sunkova-pomazanka/sunkova-pomazanka.jpg new file mode 100644 index 0000000..d4427d9 Binary files /dev/null and b/content/sunkova-pomazanka/sunkova-pomazanka.jpg differ diff --git a/content/tvarohovy-dezert-do-sklenicky/img.jpg b/content/tvarohovy-dezert-do-sklenicky/img.jpg new file mode 100644 index 0000000..fff9fe9 Binary files /dev/null and b/content/tvarohovy-dezert-do-sklenicky/img.jpg differ diff --git a/content/tvarohovy-dezert-do-sklenicky/index.md b/content/tvarohovy-dezert-do-sklenicky/index.md new file mode 100644 index 0000000..091da70 --- /dev/null +++ b/content/tvarohovy-dezert-do-sklenicky/index.md @@ -0,0 +1,36 @@ ++++ +title = "Tvarohový dezert do skleničky" +date = 2023-06-24 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["dezerty"] +tagy = ["bezlepkové", "levné", "low carb, "rychlé", "snadné", "vegetarian"] + + +[extra] +portions = "3" +time = "15" ++++ + +Ingredience || +-|- +Tvaroh polotučný | 1 vanička (250 g) +Jogurt bílý | 100-150 g +Čekankový sirup | 2-3 lžíce +Ovoce dle chuti (viz Tipy) | cca 60 g +Maliny | na ozdobu +Kakao | 1 lžička +Kakaové boby | na ozdobení + +1. V míse vyšleháme tvaroh s jogurtem a čekankovým sirupem. +1. Do každé skleničky dáme jednu vrchovatou lžíci tvarohové směsi a poklepáním skleničky směs rozprostřeme na její dno. +1. Ovoce omyjeme, osušíme, pokrájíme na malé kostičky a rozdělíme do skleniček. +1. Na ovoce dáme další vrstvu tvarohové směsi. +1. V míse nám zbyla zhruba jedna třetina směsi. Přidáme do ní kakao, promícháme a rozdělíme jako poslední vrstvu do skleniček. +1. Ozdobíme malinami, posypeme kakaovými boby a dáme na cvíli uležet do lednice. +1. Podáváme vychlazené, můžeme ozdobit mátou. + +### Tipy + +- Já použila tři měkké meruňky a navrch ozdobila malinami. Dá se ale použít téměř jakékoli ovoce. Dokonce je možné použít i rozmixoované ovoce (např. jahody).