diff --git a/content/precliky/index.md b/content/precliky/index.md new file mode 100644 index 0000000..979bca4 --- /dev/null +++ b/content/precliky/index.md @@ -0,0 +1,41 @@ ++++ +title = "Preclíky" +date = 2021-01-20 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["pečivo"] +tagy = ["hrnkové", "levné", "snadné", "vegetarian"] + + +[extra] +portions = "10 kousků" +time = "90" +source = "Pinterest" ++++ + +Ingredience || +-|- +Teplá voda | 1 1/2 hrníčku +Sůl | 1 lžíce +Cukr | 1 lžíce +Sušené droždí | 1 sáček +Hladká mouka | 4 1/2 hrníčku +Olej | 2 lžíce + na vytření +Jedlá soda | 3 lžíce +Posyp (sůl, mák, semínka..) | +Vejce | 1 ks + +1. Do mísy nalijeme vodu. Přisypeme sůl, cukr a mícháme, dokud se nerozpustí. +1. Vsypeme droždí, přikryjeme a necháme 10 minut odležet. +1. Přisypeme mouku, olej a vypracujeme hladké těsto. +1. Z mísy zvedneme těsto, mísu vymažeme olejem a těsto do ní vrátíme. +1. Mísu přikryjeme a nechám na teplém místě kynout po dobu 60 minut. +1. Připravíme si plech a vyložíme ho pečícím papírem. +1. Těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na 10 částí. +1. Z každé tvoříme preclík a pokládáme je na přirpavený plech. +1. V hrnci si přivedeme k varu asi dva litry vody. Když se voda vře, přisypeme k ní jedlou sodu. Promícháme s vodou. +1. Preclík vložíme do vroucí vody. Necháme plavat 20 vteřin, poté otočíme, necháme vařit dalších 20 vteřin. Preclík vyndáme a položíme na plech. Takto postupujeme s každým. +1. Troubu si předehřejeme na 230°C. +1. Vejce si rozšleháme, potřeme jím preclíky, posypeme hrubou solí mákem či jinou oblíbenou posypkou. +1. Preclíky vložíme do trouby a pečeme 10-15 minut do zezlátnutí. \ No newline at end of file