diff --git a/content/barbecue-omacka/index.md b/content/barbecue-omacka/index.md new file mode 100644 index 0000000..f59f53d --- /dev/null +++ b/content/barbecue-omacka/index.md @@ -0,0 +1,34 @@ ++++ +title = "Barbecue omáčka" +date = 2022-10-16 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["přílohy"] +tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce"] + + +[extra] +portions = "asi 500 ml" +time = "30" ++++ + +Ingredience || +-|- +Kečup | 250 ml +Jablečný ocet | 60 ml +Voda | 60 ml +Melasa | 2 lžíce +Worchesterová omáčka | 1 lžíce +Pepř, černý, čerstvě mletý | 1 lžička +Česnek | 2 stroužky +Chilli, mleté | 1/2 lžičky +Paprika sladká, mletá | 1 lžíce +Kurkuma | 1 lžička +Kmín | 1 lžička +Hřebíček, mletý | 1/4 lžičky +Třtinový cukr | 60 ml + +1. Všechny ingredience dáme do jednoho hrnce s vysokými stěnami. +1. Necháme pobublávat 30 minut. +1. Necháme vychladnout a přelijeme do sklenic. Uchováváme v lednici. \ No newline at end of file diff --git a/content/kruti-kofty-s-cuketou/index.md b/content/kruti-kofty-s-cuketou/index.md new file mode 100644 index 0000000..5f48ddb --- /dev/null +++ b/content/kruti-kofty-s-cuketou/index.md @@ -0,0 +1,61 @@ ++++ +title = "Krůtí kofty s cuketou" +date = 2022-10-16 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["maso"] +tagy = ["bezlepkové", "drůbež", "low carb", "snadné"] + + +[extra] +portions = "4" +time = "60" +source = "Apetit Online.cz" ++++ + +Kofty || +-|- +Citron | 1 ks +Cuketa | 140 g +Petrželka | 1 hrst +Máta | 1 hrst +Krůtí maso, mleté | 500 g +Česnek | 1 stroužek +Koriandr, mletý | 1 lžička +Sůl | +Pepř | + +Dip || +-|- +Creme fresh nebo zakysaná smetana | 85 g +Jogurt řeckého typu, bílý | 50 g + +Salátek || +-|- +Okurka | 1 ks +Mrkev | 4 ks +Rajčata cherry | 140 g + +K podávání || +-|- +Tortilla, pšeničná | 2 ks + +### Kofty + +1. 8 dřevěných špejlí namočíne na 10 minut do studené vody. +1. Citron omyjeme, kůru nastrouháme a z dužiny vymačkáme šťávu. Cuketu nastrouháme nahrubo. Mátu i petrželku nasekáme nadrobno. +1. Do mísy vložíme maso, prolisujeme česnek, přidáme koriandr, citronovou kůru, polovinu máty a polovinu petrželky. +1. Vytvoříme 8 válečků, které napícháme na špejle. +1. Kofty potřeme olejem a opečeme ze všech stran na grilovací pánvi nebo grilu vyleženém alobalem. Bude to trvat asi 14-16 minut. + +### Dip +1. V misce smícháme creme fresh, zbylou mátu, trochu osolíme, opepříme, zakápneme citronovou šťávou. Dáme uležet do chladu. + +### Salátek +1. Okurku nakrájíme na tenká kolečka, mrkev nastrouháme nahrubo, cherry rajčátka rozpůlíme. +1. V míse smícháme zeleninou se zbylou petrželkou a dle chuti s citronovou šťávou. + +### Servírování +1. Tortilly rozkrájíme na trojúhelníky a také opečeme. +1. Upečené krůtí kofty podáváme s připraveným dipem, salátkem a tortillami. \ No newline at end of file diff --git a/content/detox-fresh/index.md b/content/smoothie-z-cervene-repy/index.md similarity index 69% rename from content/detox-fresh/index.md rename to content/smoothie-z-cervene-repy/index.md index 3a67071..44f50ae 100644 --- a/content/detox-fresh/index.md +++ b/content/smoothie-z-cervene-repy/index.md @@ -1,5 +1,5 @@ +++ -title = "Detox fresh" +title = "Smoothie z červené řepy" date = 2022-10-15 author = "Terezka" @@ -24,10 +24,10 @@ Mrkev | 3 ks Zázvor, čerstvý | 3 cm 1. Jablko a řapíkatý celer omyjeme a osušíme. -1. Z pomerančů vymačkáme šťávu. Mrkev oloupeme, jablku vykrojíme jadřinec. Mrkev, jablko, řepu a řapíkatý celer pokrájíme na větší kusy. +1. Z pomerančů vymačkáme šťávu. Mrkev oloupeme, z jablka vykrojíme jadřinec. Mrkev, jablko, řepu a řapíkatý celer pokrájíme na větší kusy. 1. Vše vložíme do stolního mixéru a rozmixujeme. -1. Přecedíme, abychom nápoj měli jemný, a ihned podáváme. +1. Přecedíme, abychom nápoj měli jemnější, a ihned podáváme. ### Tipy -- Pokud máme odšťavňovač, všechnu zeleninu postupně vložíme do něj. Pomeranče není tedy třeba předtím vymačkávat, namísto toho je oloupeme. Postupně ingredience odšťavíme a šťávu poté promícháme a podáváme. \ No newline at end of file +- Pokud máme odšťavňovač, všechnu zeleninu postupně vložíme do něj. Pomeranče není tedy třeba předtím vymačkávat, namísto toho je oloupeme. Postupně ingredience odšťavíme, šťávu poté promícháme a podáváme. \ No newline at end of file diff --git a/content/zazvorovy-sirup-s-trtinovym-cukrem/index.md b/content/zazvorovy-sirup-s-trtinovym-cukrem/index.md new file mode 100644 index 0000000..e6e7f88 --- /dev/null +++ b/content/zazvorovy-sirup-s-trtinovym-cukrem/index.md @@ -0,0 +1,37 @@ ++++ +title = "Zázvorový sirup s třtinovým cukrem" +date = 2022-10-16 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["nápoje"] +tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "levné", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce"] + + +[extra] +portions = "1000 ml" +time = "louhování 24h + vaření 15" +source = "Top Recepty.cz" ++++ + +Ingredience || +-|- +Zázvor | 500 g +Citron | 3 ks +Voda | 1 250 ml +Třtinový cukr | 300-400 g + +1. Do většího hrnce nastrouháme najemno zázvor. +1. Citrony omyjeme teplou vodou a 2 kusy nakrájíme na tenké plátky. Přidáme k zázvoru. +1. Do hrnce nalijeme vodu, přiklopíme a přivedeme k varu. Vaříme asi 10 minut. +1. Následně odstavíme a necháme odpočívat 24 hodin. +1. Poté dáme zpět na sporák, začneme zahřívat a vsypeme cukru dle chuti (viz Tipy). +1. Když je cukr rozpuštěný, vypneme sporák. +1. Ze zbylého citronu vymačkáme šťávu a vlijeme ke směsi. +1. Zázvorový sirup přecedíme a nalijeme do připravených sklenic. Necháme vychladnout, zavřeme a poté udržujeme v lednici. +1. Sirup je osvěžující s ledem, mátou a perlivou vodou. Nebo ho můžeme přidat do vlažné vody a vypít ráno, abychom nastartovali tělo. Další možností je přidání trochy sirupu do ovocného čaje v zimě. + + +### Tipy + +- V původním receptu se uvádí 2 kg cukru krystal. Osobně nemám ráda sladké sirupy, tak jsem tam dala cukru jen velmi málo. Při přidávání cukru tudíž postupujte dle svých chuťových buněk. \ No newline at end of file