diff --git a/content/vidaloo/img.jpg b/content/vidaloo/img.jpg new file mode 100644 index 0000000..be505b1 Binary files /dev/null and b/content/vidaloo/img.jpg differ diff --git a/content/vidaloo/index.md b/content/vidaloo/index.md new file mode 100644 index 0000000..c068163 --- /dev/null +++ b/content/vidaloo/index.md @@ -0,0 +1,84 @@ ++++ +title = "Vindaloo" +date = 2021-03-14 +author = "Emil" + +[taxonomies] +kategorie = ["maso"] +tagy = ["pikantní"] + +[extra] +portions = "4" +time = "90" ++++ + +Tradiční Vindaloo je pouze chilli pasta a kuře. Často se ale objevuje Vindaloo, kdy je k pastě přidána cibule a rajčatové passato. Pokud chcete tradiční Vindaloo, vynechte je. + +Kuře by se ideálně mělo marinovat přes noc v lednici. + +### Příprava pasty + +Ingredience || +-|- +Semínka koriandru | 1.5 lžičky +Kmín | 1 lžička +Pepř | 10 kuliček (1 lžička) +Skořice | 5 cm (1 lžička) +Hřebíček | 4 ks (1/2 lžičky) +Kardamom | 2 ks (1/2 lžičky) +Hořčičná semínka | 1/2 lžičky +Sušené chilli papričky | Dle chuti +Česnek | 25 g +Zázvor | 25 g +Kokosový ocet | 3 lžíce +Horká voda | 3 – 4 lžíce + +1. Chilli papričky zbavíme semínek. +1. Vložíme je do nádoby, zalijeme octem, horkou vodou a necháme odstát. +1. Všechno koření nasázíme do mlýnku nebo hmožďíře. +1. Z koření vytvoříme práškový mix. +1. Do mixéru dáme mix koření, česnek, zázvor a papričky. +1. Během mixování po lžicích přidáváme vodu z papriček, dokud nevznikne pasta. + +### Marinování + +Ingredience || +-|- +Kuře | 1000 g +Připravená chilli pasta | +Kurkuma | +Sůl | + +1. Naporcujeme kuře a naložíme ho do připravené pasty. +1. Přidáme sůl a kurkumu dle chuti. +1. Necháme marinovat. + +### Hlavní příprava + +Ingredience || +-|- +Bílá cibule | 2 kusy +Rajčatové passato | 200 g +Třtinový cukr | 0.5 – 1 lžíce +Kokosový ocet | 1 lžíce +Olej (nejlépe kokosový) | + +1. Předem vyndáme marinované kuře z lednice, ať ho nedáváme na pánev studené. +1. Cibuli nastrouháme nebo nakrájíme na malé kostky. +1. V hluboké pánvi rozehřejeme olej. +1. Cibuli osmahneme dokud nezačne hnědnout. +1. Přidáme ocet a cukr. +1. Přidáme marinované kuře a všechnu pastu. +1. Snížíme plamen na poloviční a maso pomalu smažíme 3 – 5 minut. +1. Přidáme rajčatové passato a opět povaříme dalších několik minut. +1. Pokud se Vindaloo zdá být moc husté, můžeme přidat několik lžic vody. +1. Přikryjeme pokličkou a dusíme dokud maso nezměkne. +1. Jestli je Vindaloo tentokrát moc řídké, sundáme pokličku a necháme chvíli odpařit přebytečnou vodu. +1. Pokud není Vindaloo dost pikantní, můžeme ho dohnat namletým chilli s trochou vody (viz tipy). + + +### Tipy + +- Původně se používá ocet z kokosu (Goan coconut vinegar). Dá se ale použít i vinný nebo jiný druh octa. +- Moje oblíbená kombinace chilli pro dochucení je 5:1 Chipotle a Carolina Reaper. +- Barva a úroveň pikantnosti záleží na použitých papričkách.