diff --git a/content/cajun-chilli/img.jpg b/content/cajun-chilli/img.jpg new file mode 100644 index 0000000..1dfa1f0 Binary files /dev/null and b/content/cajun-chilli/img.jpg differ diff --git a/content/cajun-chilli/index.md b/content/cajun-chilli/index.md new file mode 100644 index 0000000..88056c6 --- /dev/null +++ b/content/cajun-chilli/index.md @@ -0,0 +1,69 @@ ++++ +title = "Cajun Chilli" +date = 2025-02-10 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["zelenina"] +tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "levné", "snadné", "vegetarian"] + + +[extra] +portions = "6" +time = "60" +source = "JímeJinak.cz" ++++ + +Kešu pasta || +-|- +Kešu | 50 g +Citronová šťáva | pár kapek +Sůl | 1 špetka +Lahůdkové droždí | 1 lžíce + +Koření || +-|- +Paprika sladká | 1 lžička +Paprika uzená | 1 lžička +Cibule sušená | 1 lžička +Česnek sušený | 1 lžička +Kajnský pepř | 1/3 lžičky +Oregano | 1/2 lžičky +Tymián | 1/2 lžičky + + +Chilli || +-|- +Sójové kostky | 1 balení +Cibule, červená | 1 ks +Cuketa | 1 střední kus +Kedlubna | 1 větší kus +Olivový olej | 4 lžíce +Voda | 500 ml +Zeleninový vývar | 1 kostka +Fazole, konzervované | 1 plechovka +Sůl | +Pepř, čerstvě mletý | + +## Kešu pasta +1. Kešu namočíme na několik hodin, můžeme klidně i přes noc. +1. Poté vodu slijeme a rozmixujeme spolu s pár kapkami citronové šťávy, špetkou soli a lahůdkovým droždím. Pokud nejde rozmixovat do hladké pasty, můžeme přilít trošku vody. Konzistence může být i lehce tekutější, v chilli se to pak zahustí samo. + +## Koření +1. V misce smícháme všechno koření. Zatím dáme stranou. + +## Chilli +1. Sójové kostky zalijeme vroucí vodou, přidáme kousek kostky zeleninového vývaru a vaříme 20 minut. Poté slijeme a vymačkáme přebytečnou vodu. Dáme zatím stranou. +1. Cibuli nakrájíme nadrobno, cuketu a kedlubnu na menší kostičky. +1. Všechnu zeleninu přesuneme do hrnce, zalijeme olivovým olejem, promícháme a osmahneme na sporáku. +1. Až bude vše lehce opečené, přisypeme sójové kostky a všechno koření, promícháme a necháme rozvonět. +1. Zalijeme vodou, promícháme a necháme vařit. Kedlubna usí být měkká. +1. Poté přidáme kešu pastu, scezené a propláchnuté fazole, promícháme a necháme zahřát. Kešu pasta by měla pokrm trochu zahustit. +1. Dle potřeby ochutíme solí či pepřem. +1. Podávat můžeme například s rýží. + +### Tipy + +- V původním receptu je namísto kedlubny a cibule tuřín (2ks). +- Zeleninový vývar můžeme použít i sypký, pak dáme 1 lžíci. +- Pokud vaříte pro masožravce, tak můžete sójové kostky nahradit osmahnutými kuřecími kousky, případně i stranou udělat trochu mletého masa a zamíchat ho pak do směsi. diff --git a/content/smetanova-cocka/img.jpg b/content/smetanova-cocka/img.jpg new file mode 100644 index 0000000..075b6f5 Binary files /dev/null and b/content/smetanova-cocka/img.jpg differ diff --git a/content/smetanova-cocka/index.md b/content/smetanova-cocka/index.md new file mode 100644 index 0000000..583ea8c --- /dev/null +++ b/content/smetanova-cocka/index.md @@ -0,0 +1,49 @@ ++++ +title = "Smetanová čočka" +date = 2025-02-10 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["zelenina"] +tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "indická kuchyně", "rychlé", "snadné", "vegetarian",`] + + +[extra] +portions = "4" +time = "45" +source = "JímeJinak.cz" ++++ + +Ingredience || +-|- +Červená čočka | 120 g +Pórek | asi 4 listy +Cibule, červená | 1 ks +Mrkev | 1 velký kus +Olivový olej | 2 lžíce +Černucha (černý kmín) | 1 lžička +Česnek | 1 stroužek +Sójová smetana na vaření | 200 ml +Citronová šťáva | pár kapek + +Koření || +-|- +Kurkuma | 2 lžičky +Paprika, sladká | 1 lžička +Paprika uzená | 1 lžička +Sušený zázvor | 1 lžička +Garam masala | 2,5 lžičky +Římský kmín | 1 lžička + +1. Čočku zalijeme vroucí vodou, osolíme a vaříme asi 15 minut. Chceme ji jen "na skus". Pak ji scedíme a necháme stranou. +1. Mezitím si nakrájíme veškerou zeleninu - pórek na tenká půlkolečka, cibule nadrobno, mrkev na menší kostičky. +1. V hrnci si rozehřejeme olej a osmahneme na něm všechnu nakrájenou zeleninu, černuchu a prolisovaný česnek. +1. Mezitím si smícháme v menší mističce všechno koření. +1. Když je zelenina osmahlá, vsypeme koření, mícháme, necháme rozvonět a když se začne připékat, podlijeme trochou vody a pár minut podusíme. +1. K zelenině přisypeme čočku, přilijeme sojovou smetanu a do kelímku/krabičku od této smetany napustíme vodu, uzavřeme, pokud můžeme, párkrát proklepeme a vylijeme k čočce. +1. Vše promícháme, osolíme, plamen sporáku dáme na střední výkon, přiklopíme a chvíli povaříme - mrkev by měla být měkká a čočka by neměla být rozvařená. +1. Přidáme pár kapek citronové šťávy, dle potřeby dochutíme solí či pepřem, případně můžeme přidat ještě jeden prolisovaný česnek. Podáváme například s rýží, dobrá však je i čerstvým chlebem. + +### Tipy + +- Citronová šťáva se přidává pro lepší vstřebání železa, proto na ní nezapomeňte.