diff --git a/content/peceny-obalovany-hermelin/index.md b/content/peceny-obalovany-hermelin/index.md deleted file mode 100644 index e1f3d21..0000000 --- a/content/peceny-obalovany-hermelin/index.md +++ /dev/null @@ -1,35 +0,0 @@ -+++ -title = "Pečený obalovaný hermelín" -date = 2020-11-15 -author = "Terezka" - -[taxonomies] -kategorie = ["ostatní"] -tagy = ["pečené"] - - -[extra] -portions = "2" -time = "60" -source = "Jíme zdravě v zimě" -+++ - -Ingredience || --|- -Brambory | 400 g -Olej | -Sůl | -Hermelín se sníženým obsahem tuku | 2 ks -Šunka | 90 g -Špaldová mouka | 3 lžíce -Vejce | 1 ks -Kukuřičná strouhanka | 1-2 hrsti - -1. Troubu předehřejeme na 180°C. Připravíme si plech s pečícím papírem. -1. Brambory omyjeme a osušíme. Neloupeme. Nakrájíme je na klínky a rozložíme na plech tak, aby se tam vešli ještě hermelíny. -1. Brambory postříkáme (nebo zakápneme) olejem, lehce posolíme a vložíme do trouby na 25 minut. -1. Mezitím si připravíme hermelíny - rozkrojíme podélně napůl, do obou sýrů rozdělíme šunku a tu ze strany obkrojíme, aby nepřesahovala ven. Přiklopíme druhou stranou sýru. -1. Do tří talířů nebo misek si připravíme mouku, do dalšího rozkvedlané vejce a do posledního strouhanku. -1. V tomto pořadí obalíme hermelíny. Poté postup zopakujeme, takže oba hermelínu budou mít dvojitou vrstvu obalení. Obalujeme pečlivě, aby se snížila šance vytečení sýru. -1. Po uplynutí doby pečení brambor k nim přidáme hermelíny a pečeme ještě 20 minut. -1. Během tohoto pečení si můžeme připravit například odlehčenou tatarskou omáčku. \ No newline at end of file diff --git a/content/rafaello/index.md b/content/rafaello/index.md index 31c2561..8edaad7 100644 --- a/content/rafaello/index.md +++ b/content/rafaello/index.md @@ -1,6 +1,6 @@ +++ -title = "Rafaello" -date = 2019-11-01 +title = "Rafaello kuličky" +date = 2020-01-20 author = "Terezka" [taxonomies] @@ -9,26 +9,20 @@ tagy = ["levné", "rychlé", "snadné", "nepečené"] [extra] -portions = "15-20" +portions = "60 kousků" time = "20" +source="Gurmet 12/20" +++ Ingredience || -|- -Máslo | 100 g -Cukr | 100 g -Bílá čokoláda | 150 g -Rum | 2-5 lžic -Mandle | 15-20 kousků -Strouhaný kokos | na obalení +Salko slazené | 397 g (1 plechovka) +Rozpuštěné máslo | 50 g +Strouhaný kokos | 170 g + na obalení +Mandle | cca 60 ks -1. Máslo necháme povolit do pokojové teploty. -1. Čokoládu si nastrouháme. -1. V míse vyšleháme máslo s cukrem do pěny. -1. Přidáme čokoládu a rum. Těsto musí nesmí být lepivé. -1. Ruce si navlhčíme a tvoříme kuličky uprostřed s mandlí. -1. Obalíme v kokosu, dáme vše do nějaké krabičky nebo na talířek a necháme uležet v lednici. Nebo kdekoli v chladu (např. v zimě venku, pokud mrzne). - -### Tipy - -- Pokud vyrábíte především pro dospělé, můžete dát rumu více. Pokud pro děti, lze ho uplně vynechat. +1. Máslo smícháme se salkema kokosem. +1. Necháme uležet v chladu, ideálně přes noc. Kokos natáhne tekutinu a budou se lépe tvarovat +1. Po odležení by měla být směs hezky tuhá. Pokud není, přidáme kokos a ještě chvíli necháme uležet, ale zpravidla to nebývá třeba. +1. Ruce si navlhčíme a tvoříme kuličky s mandlí uprostřed. +1. Obalujeme je v kokosu a dáváme třeba do krabičky. Uchováváme v chladu. \ No newline at end of file