forked from em/receptty.org
51 lines
1.8 KiB
Markdown
51 lines
1.8 KiB
Markdown
|
+++
|
||
|
title = "Cibulový chléb"
|
||
|
date = 2021-02-26
|
||
|
author = "Terezka"
|
||
|
|
||
|
[taxonomies]
|
||
|
kategorie = ["pečivo"]
|
||
|
tagy = ["levné", "pečené", "snadné"]
|
||
|
|
||
|
|
||
|
[extra]
|
||
|
portions = "1 bochník"
|
||
|
time = "160"
|
||
|
source = "MaminčinyRecepty.cz"
|
||
|
+++
|
||
|
|
||
|
|
||
|
Ingredience na chléb ||
|
||
|
-|-
|
||
|
Cibule | 2 ks
|
||
|
Olej | 1,5 lžíce
|
||
|
Hladká mouka | 400 g
|
||
|
Kmín mletý | 1 lžička
|
||
|
Sůl | 1 lžička
|
||
|
Droždí sušené | 1 balíček
|
||
|
Cukr | 1/2 lžičky
|
||
|
Vlažná voda | 250 ml
|
||
|
Mléko | 2 lžíce
|
||
|
|
||
|
Na potírání ||
|
||
|
-|-
|
||
|
Voda | 1/4 hrnku
|
||
|
Ocet | 1/2 lžíce
|
||
|
|
||
|
1. Cibule oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.
|
||
|
1. Na pánvi rozpálíme olej a osmahneme na něm pokrájenou cibuli dozlatova.
|
||
|
1. Dáme stranou vychladnout.
|
||
|
1. Mezitím si v míse smícháme mouku, kmín a sůl. Uděláme v ní velký důlek.
|
||
|
1. Do důlku nasypeme droždí a cukr. Zalijeme asi 1/3 vody.
|
||
|
1. Takto necháme 10 minut stát, aby se probudilo droždí.
|
||
|
1. Poté přilijeme zbytek vody (je možné, že budeme muset odměřit novou vlažnou vodu).
|
||
|
1. Pořádně vše promícháme. Ze začátku bude těsto hodně lepivé, ale po chvíli by to mělo lepit jen trochu.
|
||
|
1. Až bude těsto spojené, mísu přikryjeme a necháme asi hodinu kynout v teple.
|
||
|
1. Připravíme si plech s pečícím papírem.
|
||
|
1. Těsto vyklopíme na pomoučněný vál, lehce prohněteme, vytvoříme bochník a přeneseme na připravený plech.
|
||
|
1. Přikryjeme a necháme ještě 20 minut kynout.
|
||
|
1. Rozehřejeme si troubu na 250°C.
|
||
|
1. V misce si smícháme vodu s octem. Společně s mašlovačkou si misku připravíme k troubě.
|
||
|
1. Vložíme do ní bochník a po 5 minutách troubu ztumíme na 180°C.
|
||
|
1. Následně po každách 10 minutách chléb vyndáme a potřeme octovou vodou. Takto pečeme dohromady 40 minut (bude tedy 4x potřen).
|
||
|
1. Chléb vyndáme z trouby, naposledy potřeme a necháme úplně vychladnout. Poté můžeme krájet.
|