forked from em/receptty.org
60 lines
2.1 KiB
Markdown
60 lines
2.1 KiB
Markdown
|
+++
|
||
|
title = "Voňavé maso s batátovým pyré"
|
||
|
date = 2021-01-20
|
||
|
author = "Terezka"
|
||
|
|
||
|
[taxonomies]
|
||
|
kategorie = ["maso"]
|
||
|
tagy = ["bezlaktózové", "z jednoho hrnce"]
|
||
|
|
||
|
[extra]
|
||
|
portions = "4"
|
||
|
time = "4 hod"
|
||
|
source = "MaminčinyRecepty.cz"
|
||
|
+++
|
||
|
|
||
|
Ingredience ||
|
||
|
-|-
|
||
|
Hovězí kližka | 800 g
|
||
|
Mrkev | 1 velký kus
|
||
|
Petřžel | 1 velký kus
|
||
|
Řapíkatý celer | 3 stonky
|
||
|
Cibule | 1 velký kus
|
||
|
Zázvor čerstvý | 5 cm
|
||
|
Olej |
|
||
|
Badyán | 3 hvězdičky
|
||
|
Skořice | 2 svitky
|
||
|
Hovězí vývar | 560 ml
|
||
|
Sůl |
|
||
|
Červený vinný ocet | 100 ml
|
||
|
Sójová omáčka | 50 ml
|
||
|
Med | 2 lžíce
|
||
|
Drcená chilli paprička |
|
||
|
Zelená petrželka | na ozdobu
|
||
|
|
||
|
Pyré ||
|
||
|
-|-
|
||
|
Batáty | 1300 g
|
||
|
Máslo | 80 g
|
||
|
Sůl |
|
||
|
Mletý pepř |
|
||
|
|
||
|
## Maso
|
||
|
1. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kostky.
|
||
|
1. Zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kusy.
|
||
|
1. Zázvor oloupeme a nakrájíme na kolečka.
|
||
|
1. Do hrnce nebo velké pánve si nalijeme trochu oleje (cca 3 lžíce, v případě potřeby můžeme trochu přidat) a rozehřejeme ho. Přidáme maso a orestujeme ho ze všech stran do zatáhnutí.
|
||
|
1. Poté maso vyjmeme a do výpeku nasypeme nakrájenou zeleninu, zázvor a přidáme banyán a skořici. Za stálého míchání krátce orestujeme.
|
||
|
1. K zelenině vrátíme maso. Přilijeme vývar, osolíme (pokud již není vývar slaný), přilijeme ocet, sójovou omáčku, med a chilli (dle chuti).
|
||
|
1. Promícháme, přikryjeme pokličkou a necháme vařit na nejnižším stupni 3-3,5 hodiny.
|
||
|
1. Až bude maso měkké, vyndáme ho stranou a vývar v pánvi zredukujeme, aby trochu zhoustnul.
|
||
|
1. Poté vývar přecedíme a do šťávy vrátíme maso.
|
||
|
|
||
|
## Pyré
|
||
|
1. Příprava pyré může začít ve chvíli, kdy redukujete vývar.
|
||
|
1. Batáty oloupeme, nakrájíme na kostky, vložíme do hrnce, osolíme a zalijeme vodou. Vaříme, dokud nebudou měkké (cca 20-25 minut).
|
||
|
1. Scedíme vodu, přidáme máslo a ručním šlehačem vyšleháme hladké pyré.
|
||
|
|
||
|
## Servírujeme
|
||
|
1. Na talíř si dáme hromádku pyré a vytvoříme v díl důlek.
|
||
|
1. Do důlku přídáme pár kousků masa, zalijeme trochou šťávy a ozdobíme petrželkou.
|