forked from em/receptty.org
42 lines
2.3 KiB
Markdown
42 lines
2.3 KiB
Markdown
|
+++
|
||
|
title = "Onigiri s tuňákem a majonézou"
|
||
|
date = 2020-02-17
|
||
|
author = "Terezka"
|
||
|
|
||
|
[taxonomies]
|
||
|
kategorie = ["těstoviny"]
|
||
|
tagy = ["bezlepkové", "bezlaktózové", "snadné"]
|
||
|
|
||
|
[extra]
|
||
|
portions = "1"
|
||
|
time = "45"
|
||
|
+++
|
||
|
|
||
|
Základ ||
|
||
|
-|-
|
||
|
Sushi rýže | 150 g
|
||
|
Nori řasa | 1 ks
|
||
|
|
||
|
Náplň ||
|
||
|
-|-
|
||
|
Tuňák ve vlastní šťávě | 80 g
|
||
|
Majonéze | 2 - 3 lžíce
|
||
|
Citronová šťáva | 1 lžička
|
||
|
Sůl |
|
||
|
|
||
|
1. Rýži aspoň třikrát propláchneme a uvaříme v rýžovaru nebo klasicky na plotně v hrnci. Poměr rýže a vody je 1:2.
|
||
|
1. Mezitím si připravíme náplň - smícháme tuňáka, majonézu, citronovou šťávu a sůl. Necháme v lednici uležet.
|
||
|
1. Uvařenou rýži necháme vychladnout.
|
||
|
1. Z uvedeného množství rýže vychází tři až čtyři bochánky.
|
||
|
1. připravíme si menší misku a kus potravinové fólie. Fólii vložíme do misky a lehce ji potřeme vodou (aby se nám rýže tolik nelepila).
|
||
|
1. Na fólii vložíme zhruba jednu až dvě lžíce rýže. Lehce jí přitlačíme, aby držela na dně misky. Vložíme lžíci tuňákové směsi doprostřed misky s rýží a přikryjeme další lžící rýže.
|
||
|
1. Nyní vezmeme kraje potravinové fólie, spojíme je nad miskou k sobě a trochu zamotáme, aby rýže nevypadla. Chytneme ji tak, abychom mohli fólii s rýží vyjmout z misky a v rukou vytvoříme bochánek. Lehce stlačujeme, aby se rýže hezky spojila, ale zároveň nesmíme protrhnout fólii.
|
||
|
1. Vytvarovaný bochánek vyjmeme z fólie a vložíme na talíř. Máme hotové jedno onigiri.
|
||
|
1. Použitou fólií vyložíme opět misky a postupujeme jako u předchozího onigiri.
|
||
|
1. Nori řasu si nastříháme na obdélníčky 5 x 10 cm a přiložíme je na onigiri.
|
||
|
|
||
|
### Tipy
|
||
|
|
||
|
- Náplň může být různá. Např. nadrcené surimi tyčinky s majonézou, směs pikantní nakládané zeleniny kimči, sladká švestka atd.
|
||
|
- Nebo být náplň nemusí vůbec a stačí nasypat sáček pro ochucení onigiri. Jsou různé druhy (sýrový, bylinkový, atd) a koupí se v obchodech s asijskými potravinami. Obsah sáčku se nasype ve chvíli, kdy stáhneme rýži z plotny (nebo vyndáme z rýžovaru). Vmícháme ochucení a necháme chladnout. Během přípravy poté ničím neplníme.
|
||
|
- Nori řasu také můžeme vystříhat do různých tvarů a onigiri tak ozdobit.
|