forked from em/receptty.org
60 lines
1.8 KiB
Markdown
60 lines
1.8 KiB
Markdown
|
+++
|
||
|
title = "Mrkvový dort"
|
||
|
date = 2019-11-01
|
||
|
author = "Terezka"
|
||
|
|
||
|
[taxonomies]
|
||
|
kategorie = ["dezerty"]
|
||
|
tagy = ["hrníčkové"]
|
||
|
|
||
|
[extra]
|
||
|
portions = "12"
|
||
|
time = "70"
|
||
|
+++
|
||
|
|
||
|
Těsto ||
|
||
|
-|-
|
||
|
Vejce | 4ks
|
||
|
Olej | 1 1/4 hrnku
|
||
|
Hnědý/bílý cukr | 2 hrnky
|
||
|
Vanilkový cukr | 2 lžičky
|
||
|
Polohrubá mouka | 2 hrnky
|
||
|
Prášek do pečiva | 2 lžička
|
||
|
Jedlá soda | 2 lžičky
|
||
|
Sůl | 1 špetka
|
||
|
Nastrouhaná mrkev | 3 hrnky
|
||
|
Oříšky | 1 hrnek
|
||
|
|
||
|
Náplň ||
|
||
|
-|-
|
||
|
Zakysaná smetana | 1/2 kelímku
|
||
|
Smetana ke šlehání | 1/2 kelímku
|
||
|
Tvaroh | 1/2 balíčku
|
||
|
Moučkový cukr | 2 hrnky
|
||
|
Vanilkový cukr | 1 lžička
|
||
|
Šťáva z citronu | 2 lžíce
|
||
|
Máslo | 2 lžíce
|
||
|
|
||
|
|
||
|
1. Troubu si předehřejeme na 180°C.
|
||
|
1. Kulatou dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme trochou hladké mouky.
|
||
|
1. Vejce vyšleháme s cukrem a vanilkovým curkem do pěny.
|
||
|
1. Přidáme olej a opět prošleháme.
|
||
|
1. Přisypeme mouku, prášek do pěčiva, sodu a sůl a vytvoříme těsto.
|
||
|
1. Přisypeme nastrouhanou mrkev a oříšky a opět promícháme.
|
||
|
1. Nalijeme do formy a vložíme do trouby na 30-40 minut. Zkoušíme špejlí, a pokud se už těsto na špejli nechytá, je korpus hotový. Poté ho vyndáme a necháme vychladnout.
|
||
|
1. Během pečení si připravíme náplň. Vyšleháme spolu zakysanou smetanu, smetanu na šlehání a tvaroh.
|
||
|
1. Dle chuti přidámevanilkový cukr a moučkový cukr, kterého nemusí ho být všechno uvedené množství.
|
||
|
1. Přilijeme šťávu z citronu a rozměklé plátky másla.
|
||
|
1. Vyšleháme a necháme odležet v lednici.
|
||
|
1. Vychladlý korpus horizontálně rozřízneme na tři pláty.
|
||
|
1. Namažeme částí krému a navrstvíme na sebe.
|
||
|
1. Zbytkem krému potřeme strany a vršek dortu.
|
||
|
1. Můžeme posypet kakaem, skořicí, oříšky atd.
|
||
|
|
||
|
|
||
|
### Tipy
|
||
|
|
||
|
- Zakysanou smetanu lze nahradit 250g lučiny.
|
||
|
- Oříšku lze posypat i mezi vrstvy korpusu ke krému, nejen na vrch.
|