forked from em/receptty.org
57 lines
2.5 KiB
Markdown
57 lines
2.5 KiB
Markdown
|
+++
|
||
|
title = "Tvarohový koláč s ovocem (Low Carb)"
|
||
|
date = 2022-01-18
|
||
|
author = "Terezka"
|
||
|
|
||
|
[taxonomies]
|
||
|
kategorie = ["dezerty"]
|
||
|
tagy = ["bezlepkové", "low carb", "pečené", "snadné", "vegetarian"]
|
||
|
|
||
|
|
||
|
[extra]
|
||
|
portions = "12"
|
||
|
time = "80"
|
||
|
source = "Colors Of Low Carb.cz"
|
||
|
+++
|
||
|
|
||
|
Těsto ||
|
||
|
-|-
|
||
|
Vejce | 2 ks
|
||
|
Mandlová mouka | 200 g
|
||
|
Kypřící prášek bez fosfátů | 1 lžička
|
||
|
Jedlá soda | 1/3 lžičky
|
||
|
Vanilkový extrakt | pár kapek
|
||
|
Xylitol | 50 g
|
||
|
Creme fraiche | 200 g
|
||
|
Smetana ke šlehání | 50 g
|
||
|
Kůra z bio citronu | 1 lžička
|
||
|
|
||
|
Náplň ||
|
||
|
-|-
|
||
|
Tvaroh, tučný | 250 g
|
||
|
Zakysaná smetana | 190 g
|
||
|
Vejce | 2 ks
|
||
|
Citronová šťáva | 2 lžíce
|
||
|
Xylitol | 20 g
|
||
|
|
||
|
Ovoce ||
|
||
|
-|-
|
||
|
Zralé ovoce (viz tipy) | 400-500 g
|
||
|
Plátky mandlí | 1 hrst
|
||
|
|
||
|
1. Troubu si předehřejeme na 170°C. Dortovou formu o průměru 25 cm (nebo pekáček 20x25 cm) si na dně vyložíme pečícím papírem a strany trochu omastíme tukem. (Použila jsem kokosový olej ve spreji.)
|
||
|
1. Do mísy vyklepneme vejce a mixérem je vyšleháme do pěny. Na střední výkon asi 10 minut.
|
||
|
1. Do menší misky si nasypeme mandlovou mouku, kypřící prášek a jedlou sůl.
|
||
|
1. K napěněným vejcím přidáme vanilkový extrakt, xylitol a ještě chvíli necháme zašlehat.
|
||
|
1. Přidáme Creme fraiche a smetanu a promícháme stěrkou.
|
||
|
1. Přisypeme sypkou směs a vymícháme těsto. To přelijeme do připravené dortové formy a stěrkou rozprostřeme a uhladíme.
|
||
|
1. V míse od těsta si připravíme náplň: smícháme všechny ingredience na náplň a nalijeme ji na připravené těsto.
|
||
|
1. Koláč poklademe ovocem a dáme péct na 45-50 minut.
|
||
|
1. Asi 15 minut před koncem posypeme koláč mandlovými plátky.
|
||
|
1. Po vyndání z trouby necháme koláč úplně vychladnout. Nožem objedeme strany, aby se od nich koláč odlepil.
|
||
|
1. Podávat můžeme s kopečkem neslazené šlehačky nebo domácí zmrzliny.
|
||
|
|
||
|
### Tipy
|
||
|
|
||
|
- Zralé ovoce: v původním receptu jsou borůvky. Já poprvé použila švestky. Dle mého by šlo jakékoli ovoce vhodné na pečení a hodící se k tvarohu. Pokud budete brát mražené ovoce, tak ho předtím rozmrazte a nechejte okapat. Takto jsem to udělala se švestkami, ale i tak pustili trochu vody. Koláč je však hezky šťavnatý, takže to vůbec nevadí.
|
||
|
- Pokud jako ovoce zvolíme švestky, meruňky, jablka, hrušky, broskve a podobné ovoce, můžeme posypat skořicí. Já ke švestkám přidala ještě mák, který jsem měla v mrazáku (zbyl mi z receptu "Ledová káva s makovým mlékem").
|