forked from em/receptty.org
34 lines
1.5 KiB
Markdown
34 lines
1.5 KiB
Markdown
|
+++
|
||
|
title = "Smetanová zmrzlina s borůvkami"
|
||
|
date = 2021-08-20
|
||
|
author = "Terezka"
|
||
|
|
||
|
[taxonomies]
|
||
|
kategorie = ["dezerty"]
|
||
|
tagy = ["bezlepkové", "keto", "levné", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
|
||
|
|
||
|
|
||
|
[extra]
|
||
|
portions = "6"
|
||
|
time = "15"
|
||
|
+++
|
||
|
|
||
|
Ingredience ||
|
||
|
-|-
|
||
|
Smetana ke šlehání | 200 g
|
||
|
Xylitol (nebo jiné sladidlo) | 12 g
|
||
|
Zakysaná smetana | 200 g
|
||
|
Borůvky | 200 g
|
||
|
Vodka | 40 ml
|
||
|
|
||
|
1. Borůvky omyjeme a necháme okapat.
|
||
|
1. Do mísy nalijeme šlehačku, nasypeme sladidlo a vyšleháme téměř do tuha.
|
||
|
1. Poté přidáme zakysanou smetanu a znovu prošleháme.
|
||
|
1. Přisypeme borůvky. Pokud chceme celé kousky borůvek, tak jen promícháme. Pokud máme dobré šlehací metly, můžeme dál "zašlehat" aborůvky budou rozsekané jen napůl. Nebo použijeme tyčový mixér, párkrát zamixujeme a borůvky budou na malé kousky.
|
||
|
1. Přilijeme vodku, promícháme. Alkohol nám pomůže, aby se netvořili tak výrazné ledové krystaly.
|
||
|
1. Nalijeme do zavírací misky a vložíme do mrazáku.
|
||
|
1. Ideální je, pokud jednou za hodinu promícháme (nebo zase můžeme použít tyčový mixér). Zhruba za tři hodiny by mohla být zmrzlina připravena k podávání.
|
||
|
|
||
|
### Tipy
|
||
|
- Borůvky můžeme vyměnit za jakékoli bobulovité ovoce.
|
||
|
- Poloviny zmrzliny můžeme nalít do mísy a do zbylé směsi prosát trochu kakaa a pořádně promíchat. Opatrně nalít do jiné misky a dát zvlášt do mrazáku. Až bude konzistence napůl zmrzlá, můžeme přendat tmavou směs ke světlé, lehce promíchat a nechat dozmrznout.
|