receptty.org/content/philadelphia-sushi-roll/index.md
2021-03-01 23:05:41 +01:00

60 lines
2.6 KiB
Markdown

+++
title = "Philadelfia Sushi Roll"
date = 2021-03-01
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["těstoviny a rýže"]
tagy = ["bezlepkové"]
[extra]
portions = "cca 35 kousků"
time = "120"
source = "PremediatedLeftovers.com"
+++
Rýže ||
-|-
Sushi rýže | 2 hrnky
Voda | 3 hrnky
Rýžový ocet | 2 lžíce
Cukr | 2 lžíce
Sůl | 1 lžíce
Sushi ||
-|-
Uzený losos | 100 g
Okurka | 1 kus
Nori řasa | 4 listy
Krémový sýr Philadelphia | 100 g
K podávání ||
-|-
Wasabi pasta|
Sójová omáčka|
Nakládaný zázvor|
### Příprava rýže
1. Rýži připravte buď podle návodu nebo v rýžovaru a připravenou zalijeme vodou.
1. V rendlíku smícháme ocet, cukr a sůl.
1. Na sporáku zahříváme na nízký plamen, dokud se vše nespojí.
1. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout.
1. Uvařenou rýži přesypeme do velké mísy, přilijeme octovou směs a lehce, ale řádně, promícháme.
1. Dáme stranou a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Můžeme sem tam promíchat.
### Příprava sushi
1. Lososa nakrájíme na proužky.
1. Okurku rozpůlíme, vydlabeme semínkový vnitřek a nakrájíme na tenké proužky.
1. Pokud máme čerstvý sýr v kostce nebo v tužším formě, tak nakrájíme na proužky / pruhy.
1. Nori řasu položíme na prkénko hrubou stranou nahoru.
1. Na řasu vložíme zhruba 2 lžíce rýže. Navlhčíme si prsty a lehce rozprostřeme po celém povrchu - vynecháme pouze u jedné z delší strany, a to asi 1,5 cm.
1. Řasu si otočíme tak, aby byla strana s volným pruhem byla od nás a dlouhá strana polepená rýží byla nejblíž k nám.
1. Po delší straně, asi 2 cm od kraje, nanášíme suroviny: na bližší stranu naneseme vrstvu lososa, okurkový proužek a krémový sýr. Pokud máme sýr pouze mazací, tak nejprve zhruba polovinu ryže namažeme vrstvou sýru a poté navrstvíme lososa a okurku. Použijeme vlastní odhad, aby náplně nebylo moc ani málo.
1. Namočíme si prsty do vody a potřeme tak obnaženou část řasy.
1. Jemně začneme balit řasu, a to od dlouhé strany, kterou máme nejblíže u sebe. Během balení musíme rolku lehce utahovat. Ne však moc, jinak se může rozpadnou či protrhnout.
1. Namokřenou stranou řasu uzavřeme
1. Vezmeme si ostrý nůž a lehce namočíme jeho čepel. Krájíme kolečka asi 1,5 cm široká. Mezi řezy si můžeme nůž opět namočit. Z jedné rolky bychom takto měli dostat cca 10-12 koleček.
1. Celý postup balení rolky opakujeme tak dlouho, dokud nevypotřebujeme všechny rýži.
1. Podávát můžeme s wasabi pastou, sójovou omáčkou a nakládaným zázvorem..