+++ title = "Závin se slanou náplní" date = 2020-05-03 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["přílohy", "pečivo"] tagy = ["levné", "pečené", "vegetarian"] [extra] portions = "8" time = "120" source = "Pinterest" +++ Těsto || -|- Vlažné mléko | 300 ml Cukr | 1 lžička Čersté droždí | 15 g Hladká mouka | 200 g Chlebová pšeničná mouka | 140 g Olivový olej | 2 lžíce Náplň || -|- Bazalkové pesto | 2-3 lžíce Česnekové pesto | 2 lžíce Mozzarella/Balkánský sýr | 100 g 1. V 1/3 mléka rozmícháme cukr a droždí a necháme 10 minut nabobtnat. 1. V míse smícháme mouky, sůl a zbylé mléko. Poté přidáme kvásek a zpracujeme hladké těsto. Je možné, že bude potřeba přilít buď trochu mléka anebo trochu mouky. Každá mouka vstřebává jiný poměr tekutiny. 1. Vytvarujeme bochánek, vložíme do mísy a zalijeme olivovým olejem. Obalíme v něm bochánek a mísu přikryjeme. Necháme kynout 60 minut. 1. Mezitím si můžeme smíchat obě pesta a nastrouhaný sýr. Případně dochutíme a zatím uložíme do lednice. 1. Vykynuté těsto si vyklopíme na pomoučněný vál a rozválíme na placku. 1. Tu potřeme pestovou směsí a po delší straně zabalíme do závinu. 1. Závin podélně rozřízneme až téměř do konce. 1. Nohy přes sebe překládáme a vždy upravíme překlad tak, aby byla směs směrem nahoru. 1. Díky překladům vytvoříme jakýsi pletenec. Vložíme ho do zapékací mísy nebo srnčího hřbetu a necháme 15 minut uležet. 1. Troubu si předehřejeme na 180° a vložíme závin. Pečeme 25-30 minut. 1. Před krájením necháme aspoň 20 minut vychladnout. ### Tipy - Náplň můžeme obměňovat dle chuti.