+++ title = "Pečené šťavnaté brambory" date = 2021-02-26 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["přílohy"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "levné", "pečené", "snadné", "vegetarian"] [extra] portions = "4" time = "40" source = "Pinterest" +++ Ingredience || -|- Malé nové brambory | 900 g Olivový olej | 3 lžíce Zeleninový vývar | 1,5 hrnku Citronová šťáva | 3 lžíce Česnek | 3 stroužky Sušené oregano | 1 lžíce Sůl | 1/2 lžičky Pepř | 1/2 lžičky Petrželka | na posypání 1. Troubu předehřejeme na 190°C. Hlubší plech si vyložíme pečícím papírem. 1. Brambory neloupeme a tedy je stačí pouze umýt. Rozpůlíme je po delší straně. 1. Brambory přesypeme na plech, zalijeme olejem, posolíme a rukama promícháme, aby se všechny brambory obalily. 1. Poté je srovnáme do jedné vrstvy a rozpůlenou stranou dolů. 1. Vložíme do trouby a pečeme 15 minut. 1. Mezitím si připravíme zbytek: v misce smícháme zeleninový vývar s citronovou šťávou, prolisovaným česnekem a oreganem. 1. Brambory vyndáme z trouby, podlijeme připraveným vývarem a vložíme do trouby na dalších 20-25 minut (nebo dokud se nevypaří tekutina a brambory nebudou měkké). 1. Plech vyndáme, brambory otočíme rozříznutou stranou nahoru a naposledy vložíme do trouby na 5-7 minut, aby se opekly i z této strany. 1. Na talíři můžeme posypat čerstvě nasekanou petrželkou.