+++ title = "Lasagne" date = 2021-01-20 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["těstoviny", "maso"] tagy = ["pečené"] [extra] portions = "4-5" time = "90" source = "" +++ Masová směs || -|- Cibule | 1 kus Mrkev | 2 menší kusy Řapíkatý celer | 1 stonek Olivový olej | 2 lžíce Česnek | 2 stroužky Rozmarýn | 1 snítek (nebo špetka sušeného) Červené víno suché | 200 ml Rajčata krájená | 1 plechovka Bešamel || -|- Máslo | 40 g Mladká mouka | 40 g Mléko | 700 ml Další ingredience || -|- Parmezán | 100 g Těstoviny lasagne | 1 balení ### Příprava masové směsi 1. Cibuli, mrkev a celer nakrájíme na malé kostičky. 1. Rozehřejeme si pánev s olejem a připravenou zeleninu na ní restujeme dozlatova asi 15 minut. 1. Přidáme rozmarýn a prolisovaný česnek. Orestujeme 2 minuty. 1. Přidáme mleté maso a vaříme, dokud se nevyvaří všechna šťáva. 1. Poté podlijeme vínem a opět necháme vařit. 1. Po vyvaření víno přilijeme obsah plechovky s rajčaty, vývar a vaříme dál. ### Příprava bešamelu 1. V hrnci rozehřejeme máslo, přisypeme mouku a metličkou mícháme. 1. Za stálého míchání necháme jíšku osmahnout. 1. Až bude nahnědlá začneme přilévat mléko. Vždycky trochu mléka, vmíchat metličkou a až bude vše spojené v krém přilévame další část mléka. Takto postupujeme s celým mlékem. 1. Osolíme, lehce opepříme, můžeme nastrouhat trochu muškátového oříšku. ### Skládání Lasagní 1. Troubu si předehřejeme na 200°C. 1. Připravíme si zapékací misku. Na její dno dáme trochu masové omáčky. Pak vrstvíme následovně: těstovina, masová směs, bešamel. Opakujeme, na vrchu musí být bešamel. 1. Posypeme parmezánem. 1. Pečeme na 25 minut.