+++ title = "Guláš" date = 2021-01-20 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["maso"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "omáčka", "snadné", "z jednoho hrnce"] [extra] portions = "3" time = "230" source = "TopRecepty.cz" +++ Ingredience || -|- Hovězí maso na guláš | 500 g Cibule | 500 g Sádlo | 3 lžíce Sladká mletá paprika | 2 lžíce Česnek | 4 stroužky Mletý kmín | 1 lžička Rajský protlak malý | 1 ks Černý pepř | Sůl | Majoránka | 1 lžíce Voda | 200 ml Cibule na ozdobu | 1. Maso nakrájíme na kostky. Cibuli na malé kostičky. Česnek si prolisujeme do mističky. 1. Ve velkém hrnci si rozehřejeme sádlo a orestujeme na něm cibulku. Bude to trvat zhruba 15 minut. 1. Přisypeme mletou papriku a dobře promícháme. Následně postupujeme rychle, aby paprika nezhořkla. 1. Přisypeme maso a ze všech stran ho opečeme. Často promícháváme (bude se lehce přichytávat ke dnu, ale to je v pořádku - nesmí se připalovat). 1. Opečené maso osolíme (asi 10 špetek) a opepříme. Přidáme prolak, promícháme a zalijeme vodou. 1. Přisypeme kmín, česnek, promícháme a přiklopíme pokličkou. Dusíme na nejnižší plamen asi 90 minut. Pokud by se připalovalo, můžeme přilít trochu vody (po malém množství a nesmíme to přehnat). 1. Pokud je maso měkké, přidáme majoránku (rozemnutou v dlaních) a ještě 10 minut povaříme. 1. Guláš se nezahušťuje, jelikož by měl zhoustnout díky cibulovému základu. Pokud opravdu musíme zahustit, tak pouze chlebovou strouhankou. 1. Guláš můžeme posypat nakrájenou cibulí a podávat s knedlíkem, bramborákem nebo čerstvým chlebem.