+++ title = "Svíčková neboli hovězí na smetaně" date = 2021-05-16 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["maso"] tagy = ["bezlepkové", "omáčka", "pečené"] [extra] portions = "4" time = "300" source = "KuchařkaProDceru.cz" +++ Pečené maso || -|- Špek | 100 g Hovězí zadní (kýta) | 800 g Sůl | Pepř | Cibule | 2 ks Mrkev | 2-3 ks Celer, středně velký | 1/2 ks Petržel | 1-2 ks Máslo | 2 lžíce Sádlo | 2 lžíce Cukr | 3 lžíce Ocet | 2-3 lžíce Hořčice | 1 lžíce Hovězí vývar (nebo voda) | 500 ml Černý pepř | 5 kuliček Nové koření | 5 kuliček Bobkový list | 1 ks Omáčka || -|- Máslo | 25 g Hladká mouka | 25 g Citronová šťáva | z 1/2 ks Sůl | Pepř | Smetana ke šlehání | 200 ml ### Příprava masa 1. Špek nakrájíme na špalíčky (ideálně devět kousků) asi 1 cm silné a konce seřízneme do špičky. Dáme uležet do mrazáku (ideálně na hodinu), aby do masa hezky vklouzly. 1. Maso očistíme od viditelných blán, naklepeme ze všech stran paličkou a rukama zformujeme do původního tvaru. 1. Dlouhým nožem uděláme do masa díry (taktéž ideálně devět) - vodorovně s podložkou a po vlákně masa. Koncem vařečky můžeme díry rozšířit. Do těchto dír poté protýkáme (nikoli špikujeme) zmrzlé špalíčky špeku špičkou napřed. 1. Přečnívající konce špeku odřízneme. 1. Troubu si předehřejeme na 180°C. Připravíme si zapékací mísu s poklicí (pokud nemáme, pomůže alobal). 1. Maso osolíme, opepříme a svážeme do válečku. 1. Cibuli oloupeme, mrkev, celer a petržel omyjeme (můžeme oškrábat). Všechnu zeleninu nakrájíme na malé kostičky. 1. V hrnci rozpustíme máslo a sádlo. Maso vložíme do hrnce a velmi zprudka osmahneme ze všech stran. Opečené maso přendáme do pekáčku. 1. Do výpeku nasypeme mrkev, celer a petržel. Restujeme do zezlátnutí. 1. Poté přidáme cibuli a dále restujeme do zezlátnutí cibule. Zelenina se nesmí začít připékat, jinak vše zhořkne. Pokud by se začala lepit na dno hrnce, podlijeme několika lžícemi vody. 1. Zezlátlou zeleninu zasypeme cukrem a necháme ho asi 30-60 sekund karamelizovat. 1. Přilijeme ocet a necháme ho vyvařit. 1. Přidáme hořčici a podlijeme vývarem (pokud nemáme poctivý vývar radši dáme vodu, a nebudeme to kazit kostkou). 1. Obsah hrnce zahřejeme k varu a přilijeme do pekáčku k masu. Přidáme černý pepř, nové koření a bobkový list. 1. Přiklopíme poklicí a vložíme do trouby na 2 hodiny (max 2,5 h). Každých 30 minut maso otočíme. Upečené maso poznáme jedině tak, že kousek ukrojíme a ochutnáme. 1. Z pekáčku vyjmeme maso, poližíme ho na talíř a vložíme zpět do trouby. Trouba je již vypnutá a vychládá, ideální teplota je 80-100°C. ### Příprava omáčky 1. Šťávu ze směsi přecedíme a dáme zatím stranou. 1. Zeleninu propasírujeme do misky. 1. Do hrnce (může být ten samý v jakém se osmahlo maso) vložíme máslo a rozehřejeme ho. 1. K máslu přisypeme mouku a metličkou vymícháme hladkou jíšku. Chvíli smažíme, aby byla světle hnědá. 1. Přilijeme asi polovinu scezené šťávy a metličkou rozmícháme dohladka. Poté přilijeme zbytek šťávy, přidáme propasírovanou zeleninu a zamícháme. Za občasného mícháme vaříme 20 minut. 1. Omáčku ochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem. 1. Úplně na závěr přilijeme smetanu. Již nevaříme, pouze zahřejeme (nechceme, aby se nám smetana v omáčce srazila). 1. Maso vyndáme z trouby, zbavíme ho provázků a nakrájíme na tenčí plátky. 1. Na talíř nalijeme trochu omáčky, položíme do něj plátek masa a jako příloha se nejvíce hodí několik plátků knedlíku. Ozdobit můžeme plátkem šlehačkou a plátkem citronu nebo lžičkou sladkých brusinek. ### Tipy - Vyzkoušeno i s kořenovou zeleninou na svíčkovou (mraženou). - Pokud úpečenou směs nechceme pasírovat, ale rozmixovat, tak můžeme. Koření je však potřeba vylovit. Pro jednodušší ǘyndání je možné všechno koření svázat do plátýnka.