+++ title = "Popraskaná bílková roláda" date = 2020-07-12 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["dezerty"] tagy = ["bezlepkové", "pečené"] [extra] portions = "10" time = "60" source = "Gurmet 07-08/2020" +++ Těsto || -|- Kakao | 1 lžíce Prášek do pečiva | 1 lžička Kukuřičný škrob | 1 lžička Bílky | 6 ks Cukr moučka | 250 g Balsamico | 1 lžička Hořká čokoláda | 50 g Sůl | špetka Náplň || -|- Mascarpone | 250 g Smetana ke šlehání | 300 ml Cukr moučka | 2 lžičky Třešňovice | 1 lžíce Kakao | na posypání Maliny | 125 g Borůvky | 125 g ### Těsto 1. Hořkou čokoládu si nastrouháme nahrubo. 1. Troubu předehřejeme na 180°C. Pipravíme si větší plech a vyložíme ho pečícím papírem. 1. Do mističky si prosejeme kakao, prášek do pečiva a kukuřičný škrob. Přidáme špetku soli a promícháme. 1. V míse si vyšleháme bílky do tuhého sněhu. Během šlehání po lžících přidáváme cukr. 1. K bílkům přimícháíme kakaovou směs, balsamico a prošleháme. 1. Přisypeme čokoládu a naposledy prošleháme. 1. Těsto plijeme na připravený plech, stěrkou rovnoměrně rozprostřeme po celé ploše a vložíme do trouby na 25 minut. 1. Po vyndání necháme 5 minut vychladnout na plechu. 1. Připravíme si čistou utěrku, namočíme ji do vody a vyždímeme, aby byla pouze vlhká. 1. Nový arch pečícího papíru si postříkáme (nebo potřeme) trochou oleje. 1. Na linku si položíme plech s korpusem. Připravený nový pečící papír položíme pomazanou stranou na korpus. Na to položíme vlhou uterku a rychlý pohybem převrátíme na linku tak, aby korpus ležel na utěrce. 1. Ještě zatepla korpus srolujeme do rolády. Roládu necháme vychladnout a mezitím si připravíme náplň. ### Náplň 1. Mascarpone vyšleháme se smetanou do tuhého krému. 1. Přidáme cukr, třešňovici a promícháme. 1. Jemně rozbalíme roládu, odstraníme utěrku a horní pečící papír. 1. Krém naneseme na korpus a rovnoměrně rozprostřeme. 1. Posypeme kakaem a střídavě ovocem. 1. Začneme rolovat roládu. Během toho ji opatrně odlepujeme od papíru. Možná to půjde hůře, ale jde to. 1. Roládu přeneseme na tác nebo prkénko a necháme v lednici chvíli zatuihnout a odležet. ### Tipy - Borůvky a maliny můžeme nahradit i jiným ovocem, např. jahody, hroznové víno, ostružiny atd.