+++ title = "Poke bowl s lososem" date = 2021-07-04 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["těstoviny a rýže", "zelenina"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "rychlé", "ryby", "snadné"] [extra] portions = "2" time = "30" source = "" +++ Na marinádu || -|- Česnek | 2 menší stroužky Zázvor | 1 cm Sójová omáčka | 4 lžíce Sezamový olej | 1-2 lžíce Limetková šťáva | 2 lžičky Sezamová semínka | 1 lžíce + na ozdobu Jarní cibulka | 1 stonek Javorový sirup (volitelné) | pár kapek Do misky || -|- Sushi rýže, neuvařená | 300 g Ochucující octová voda na sushi | dle potřeby Nori řasa, vločky | 2 lžíce Losos filet, čerstvý | 250 g Okurka | 1/2 ks Avokádo | 1 ks Mrkev | 1 ks Paprika, červená | 1/2 ks Nakládaný zázvor | dle chuti 1. Rýži si uvaříme dle zvyklostí (v rýžovaru 1 odměrka rýže na 1,5 odměrku vody a po uvaření ještě chvíli necháme odpočinout v teple). Vodu nesolíme. 1. Lososa omyjeme, zbavíme kůže a nakrájíme na menší kostičky. 1. V misce si smícháme prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor, sójovou omáčku, sezamový olej, limetkovou šťávu, sezamová semínka a pokrájenou jarní cibulku. Všechny ingredience přidáváme dle potřeby - marinádu ochutnáváme a případně ještě dochucujeme. Můžeme přidat pár kapek javorového sirupu. 1. Do marinády naložíme lososové kousky a odložíme prozatím do lednice. 1. Rýže se ještě vaří a mezitím připravíme zbylou zeleninu - všechnu omyjeme a okurku nakrájíme na tenká kolečka, mrkev a papriku na tenké proužky. Avokádo rozpůlíme, odebereme pecku, oloupeme a nakrájíme na tenké proužky. 1. Po uvařené rýže přilijeme ochucující vodu na sushi. Rýži ochutnáváme, a ochucení přiléváme tolik, aby rýže nebyla příliš výrazná, ale ani příliš mdlá. Poté vsypeme nori vločky a promícháme. 1. Rýži rozdělíme do misek.Na rýži poskládáme naloženého lososa, všechnu zeleninu a trochu naloženého zázvoru. Na závěr posypeme trochou sezamových semínek.