+++ title = "Bramborový talíř se žampiony a majonézou" date = 2020-01-12 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["zelenina", "přílohy"] tagy = ["bezlepkové", "snadné"] [extra] portions = "4" time = "60" source = "Kuchařka s recepty z brambor" +++ ### Zálivka Zálivka || -|- Petrželka | 1/2 svazku Majonéza | 180 g Bílý jogurt | 200 g Citronová šťáva | 4 lžičky Nastrouhaná citronová kůra | 4 lžičky Semínka fenyklu | 2 lžičky 1. Petrželku nakrájíme nadrobno. Trochu si necháme stranou na ozdobu. 1. Zbytek petrželky smícháme se všemi surovinami na zálivku. 1. Vložíme do lednice a necháme uležet. ### Salát Salát || -|- Nové malé brambory | 450 g Mrkev | 1 kus Květák | 230 g Kukuřičky | 230 g Zelené fazolky | 180 g Šunka v celku | 200 g Žampiony | 100 g Máslo | 1 lžíce 1. Neloupané omyté brambory uvaříme doměkka. Scedíme a necháme vychladnout. 1. Mezitím oloupeme mrkev a nakrájíme na tenké kratší nudličky. 1. Květák omyjeme a rozebereme na drobné růžičky. 1. Šunku nakrájíme na kostičky. 1. Žampiony nakrájíme na tenké plátky. 1. Na pánvi rozehřejeme máslo a osmahneme na něm plátky žampionů. Osolíme a necháme změknout a odpařit vodu. Musí být zlatavé. 1. Do vroucí vody vložíme mrkev, květák a fazolky. Necháme vařit 5 minut, poté scedíme a necháme okapat. 1. Vychladlé brambory nakrájíme na silné plátky a vložíme do mísy. 1. Na brambory poskládáme zeleninu, na ní šunkové kostičky a žampionové plátky. Nakonec navršíme trochu zálivky a posypeme petrželkou. ### Tipy - Pokud nemáme zeleninu čerstvou, můžeme použít mraženou. - Stejně tak můžeme zeleninu i obměňovat a třeba místo fazolek dát brokolici atd.