+++ title = "Bagetky s olivami" date = 2021-03-04 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["pečivo"] tagy = ["bezlaktózové", "levné", "pečené", "vegetarian"] [extra] portions = "6 bagetek" time = "15 min + kynutí 60 min + pečení 20" +++ Ingredience || -|- Droždí sušené | 1 sáček Cukr | 1 lžička Polohrubá mouka | 500 g Sůl | 2 lžičky Vlažná voda | 250 ml Olivový olej | 3 lžíce + na potření Olivy černé / zelené, vypeckované | 100 g Tymián | 1 špetka + posyp 1. Droždí smícháme s cukrem a 100g mouky. Zalijeme 100 ml vlažné vody, promícháme a necháme 15 minut odpočinout, aby vzešel kvásek. 1. Mezitím si do větší mísy připravíme zbylou mouku, kterou promícháme se solí. 1. K mouce přilijeme kvásek, zbylých 150 ml vlažné vody a olivový olej. 1. Vypracujeme hladké a nelepivé těsto. 1. V teple necháme kynout 60 minut. 1. Mezitím si olivy scedíme (většinou jsou v nálevu) a pokrájíme nadrobno. 1. Připravíme si plech s pečícím papírem. 1. Do vykynutého těsta přidáme tymián, olivy a opět promícháme. 1. Těsto rozdělíme na 6 dílů a vytvoříme z nich válečky - bagetky. 1. Potřeme (nebo potříkáme) olivovým olejem a dáme kynout na dalších 20-30 minut. 1. Troubu si předehřejeme na 200°C. 1. Vykynuté bagetky znovu potřeme nebo potříkáme olejem, můžeme posypat tymiánem a pečeme po dobu 15-20 minut. 1. Po vyndání z trouby necháme 10 minut vychladnout. ### Tipy - Namísto tymiánu můžeme použít italské bylinky. - Kromě šesti bagetek můžeme z těsta vytvořit 10-15 kuliček. Budou menší, takže zkrátíme dobu pečení na 12-16 minut (dle potřeby upravíme).