+++ title = "Odlehčená musaka bez mouky" date = 2024-02-08 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["zelenina"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "pečené", "snadné"] [extra] portions = "4" time = "60" source = "DietDoctor.com" +++ Základ || -|- Lilek | 450 g Olivový olej | 60 ml Cibule | 1 ks Česnek | 2 stroužky Skořice | 1 lžíce Paprika mletá | 1 lžíce Oregano, sušené | 1 lžíce Sůl | 1 lžička Pepř, mletý | 1/2 lžičky Mleté maso, kuřecí (nebo jiné) | 500 g Rajčatová passata | 120 ml Sýrová omáčka || -|- Smetana ke šlehání | 180 ml Cream cheese (např. Philadelphia) | 100 g Česnek | 1 stroužek Sůl | 1 špetka Muškátový oříšek | 1 špetka Gouda, strouhaná | 230 g ### Základ 1. Troubu předehřejeme na 175°C. Připravíme si pečící mísu (nebo čtyři menší). 1. Lilek omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostičky asi 1x1 cm. 1. Oloupeme si cibuli a česnek. Cibuli pokrájíme nadrbno, česnek můžeme prolisovat. 1. Koření (skořice, paprika, oregano, sůl a pepř) si můžeme smíchat v misce. 1. Ve velké pánvi rozehřejeme olej, přisypeme lilkové kostičky a na středním plameni je smažíme za občasného míchání. 1. Do pánve přidáme cibuli, česnek a směs koření. Za stáleho mícháme smažíme, dokud kostičky cibule a lilku nebudou trochu změklé a zlatavé. 1. Přidáme mleté kuřecí maso, vmícháme a za občasného mícháme počkáme, dokud nebude mleté hotové.(Mezitím můžeme začít vařit sýrovou omáčku). 1. Poté přilijeme passatu a ještě chvíli necháme prolnout chutě. Poté vypneme pod pánvičkou plotýnku. ### Sýrová omáčka 1. V pánvi si smícháme smetanu a krémový sýr a na mírném plameni zahříváme. 1. Poté prolisujeme česnek, osolíme, přisypeme muškátový oříšek a polovinu sýru. Mícháme dokud se sýr nerozpustí a nevznikne krémová omáčka. Připadně můžeme ještě dochutit. ### Přesun do mísy 1. Do mísy přesuneme směs s lilkem a kuřetem, navrch rovnoměrně polijeme sýrovou omáčku a posypeme zbylou strouhanou goudou. 1. Mísu vložíme do trouby a pečeme zhruba 20 minut, dokud sýr nezezlátne.