+++ title = "Chaliapin Steak" date = 2023-11-08 author = "Emil" [taxonomies] kategorie = ["maso"] [extra] portions = "1" time = "120" source = "Shokugeki no Soma" +++ Název nese jméno operního zpěváka Feodora Chaliapina, který v Japonsku trpěl na bolest zubu a objednal si "extra jemný" steak. Šéfkuchař použil čerstvou cibuli na zjemnení masa. Ingredience || -|- Hovězí steak ze svíčkové | Cibule | 4 ks Máslo | Olivový olej | Sojová omáčka | Sůl | Pepř | Petržel | 1. Maso překryjeme plastovou fólií a jemně naklepeme do tloušťky asi 8 až 10mm. 1. Z obou stran nožem vyřežeme mřížku s mezerami asi 5mm. 1. Nastrouháme dvě cibule a pokryjeme jimi obě strany masa. Šťáva z cibule zajistí jeho zjemnění. 1. Překryjeme novým kusem fólie a necháme stát minimálně 30 minut, lépe však hodinu. 1. Zbylé cibule nakrájíme na kostičky a opečeme je na másle (sauté). 1. Když jsou cibule lehce zlaté, snížíme plamen, přidáme sůl a pepř a pokračujeme, dokud není cibule nádherně zlatá. 1. Hotovou cibuli odložíme do misky. 1. Z masa odstraníme co nejvíce cibule, jednu stranu osolíme, opepříme a položíme na rozpálenou pánev s olivovým olejem. 1. Poté co jedna strana zezlátne, osolíme a opepříme i druhou stranu a smaso otočíme. 1. Když je maso medium-rare, odložíme na talíř a necháme odpočinout 1. Cibuli vrátíme do pánve, ohřejeme a přidáme lžičku sójové omáčky. 1. Hotovou cibulí pokryjeme vrchní stranu masa. Pro ozdobu můžeme v cibuli nožem vytvořit mřížku. 1. Na vrch posypeme nasekanou petržel.