+++ title = "Hráškový krém s mungem" date = 2020-04-30 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["polévky"] tagy = ["levné", "rychlé", "snadné", "z jednoho hrnce"] [extra] portions = "6" time = "20" source = "iGurmet - Polévka z hrášku a naklíčených mungo fazolí" +++ Ingredience || -|- Máslo | 1 lžíce Cibule | 1 ks Ovesné vločky | 1 hrst Mražený hrášek | 450 g Naklíčené mungo | 150 g Řapíkatý celer | 150 g Masox | 1 ks Mléko/Smetana | 100 ml Citronová šťáva | několik kapek Chilli | Sůl | Pepř | 1. Cibuli a celer si nakrájíme na kostky. 1. Hrst mungo klíčků si odebereme stranou na ozdobení. 1. Máslo rozehřejeme v hrnci a zesklovatíme na něm cibuli a vločky. 1. Za chvíli přisypeme celer, 3/4 hrášku, mungo klíčky a masox. Chvilku takto opečeme a promícháváme. Potom přelijeme 800 ml vroucí vody a vaříme asi 10 minut za občasného míchání. 1. Polévku rozmixijeme dohladka. Přilijeme mléko nebo smetanu a zředíme dle potřeby. 1. Vrátíme na plotnu, naspeme zbylý hrášek a povaříme tak dlouho, aby byly hrášky měkké. 1. Dle chuti osolíme a opepříme. 1. Podáváme posypané zbylými mungo klíčky. ### Tipy - Smetana/mléko může být i rostlinného typu. - Ovesné vločky lze vynechat a vytvořit pokrm bezlepkový. Poté nemusíme přilévat tolik vody, abychom měli polévku hezky krémovou.