+++ title = "Velikonoční nádivka (Low Carb)" date = 2022-04-16 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["přílohy"] tagy = ["bezlepkové", "low carb", "pečené", "snadné", "vepřové"] [extra] portions = "10" time = "250" source = "Colors Of Low Carb.cz" +++ Ingredience || -|- Uzené maso | 800 g [Sezamové bulky](/sezamove-housticky-low-carb) (viz Tipy) | 5 ks Žloutky, zbylé po upečení sezamových houstiček | 6 ks Vejce | 6 ks Smetana ke šlehání| 1 kelímek Vývar | 150 ml Máslo | 50 g Zelené listy (kopřivy, špenát, medvědí česnek, ...) | 5 hrstí Jarní cibulka | 2 stonky Bylinky (kopr, petržel, pažitka,...), pokrájené | celkem 6 lžic Sůl | Pepř | Muškátový oříšek | 1. Do hrnce napustíme studenou vodu a vložíme do něj maso. Přiklopíme, přivedeme k varu a vaříme asi 50 minut. 1. Mezitím si upečeme sezamové houstičky. 1. Maso i housky necháme vychladnout. 1. Troubu si předehřejeme na 200°C. Zapékací mísu (já použila cca 35x16 cm) vymažeme máslem. 1. Zatím si ve velké míse smícháme zbylé žloutky, vejce, smetanu a vývar. 1. Máslo si rozpustíme v mikrovlnce. 1. Zelené listy spaříme vroucí vodou, scedíme a vymačkáme ṕřebytečnou vodu. Pokrájíme nadrobno a přendáme do malé misky. 1. Jarní cibulku očistíme a pokrájíme na tenká kolečka. Přidáme do misky s pokrájenými listy. 1. Houstičky (z celkem 8 kusů vezmeme 5) pokrájíme na kostičky asi 1x1 cm. Vsypeme je do vaječné směsi, zamícháme a necháme pořádně nasáknout. 1. Maso také pokrájíme na kostičky asi 1x1 cm a přisypeme k nasáknutým houskám. 1. Do mísy přilijeme rozpuštěné máslo, přisypeme obsah misky s listy a jarní cibulkou, pokrájené bylinky, opepříme, osolíme, nastrouháme trochu muškátového oříšku a vše zamícháme. 1. Ochutnáme a případně dochutíme. 1. Nádivku přelijeme do připravené mísy, stěrkou zahladíme, aby bylo těsto rovnoměrně rozprostřené. 1. Vložíme do trouby a pečeme nejprve 20 minut, poté teplotu snížíme na 180°C a dopečeme 40 minut. Čas si odhadněte i podle zkušeností se svou troubou. Nádivka by měla mít tmavě zlatavou kůrčičku. 1. Pokud se bude objevovat tuk okolo nádivky, můžete vzít mašlovačku a potírat tímto tukem vršek nádivky. 1. Hotovou nádivku vyndáme z trouby, po chvíli vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Můžeme z ní osušit přebytečnou vlhkost. ### Tipy - Ještě lepší sezamové houstičky budou, když do původního receptu přidáme 50 g prosáté mouky z kešu ořechů, vodu navýšíme na 240 ml, kypřící prášek na 12g (z 10g) a sezamová semínka hrubě pomeleme. - Nádivka jde samozřejmě upéct i bez sezamových housek, tedy s normálními houskami nebo rohlíky. Předtím, než houskové kostičky dáte do vaječné směsi, je opečte v troubě na 180°C, po dobu 15 minut a v polovině promíchejte. Udrží lépe tvar a bude hezčí mozaika na řezu.