+++ title = "Pad Thai s krevetami" date = 2023-07-30 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["maso"] tagy = ["bezlaktózové", "snadné", ""] [extra] portions = "4" time = "40" source = "Delish.com" +++ Ingredience || -|- Rýžové nudle, široké | 230 g Šalotka | 1 ks Česnek | 3 stroužky Jarní cibulka | 4 stonky Vejce | 3 ks Arašídy | 50 g Arašídový nebo olivový olej | 5 lžic Krevety, předvařené | 450 g Limetké klínky | na ozdobu Omáčka || -|- Palmový cukr | 3 lžíce Rybí omáčka | 3 lžíce Tamarindové pyré | 2 lžíce Limetková šťáva | 1 lžíce Kajenský pepř | 1/4 lžičky Olej | 1 lžíce | | 1. Rýžové nudle uvaříme dle návodu na obalu, slijeme a necháme okapat. 1. Šalotku oloupeme a pokrájíme najemno. Česnek oloupeme a prolisujeme. Obě suroviny dáme do jedné mističky. 1. Jarní cibulku omyjeme, osušíme a pokrájíme na silnější šikmé kroužky. Dáme do misky. 1. Vejce vyklepneme do misky a prošleháme. 1. Suroviny na omáčku spromícháme v misce tak, aby byl cukr rozpuštěný a vše bylo spojené. 1. Velkou (ideálně wok) pánev rozehřejeme a nasucho na ní opražíme arašídy. Mícháme a hlídáme, chceme je jen nahnědlé. Poté je přesypeme do mističky. 1. Do rozehřáté pánve nalijeme 1 lžíci oleje, necháme ho rozehřát a osmahneme na něm krevety. Hotové pak přesypeme do misky. 1. Na pánev dáme další lžíci oleje a vlijeme rozmíchaná vajíčka. Promícháváme, aby se nám vytvořili potrhané kousky. Vejce by nemělo být moc udělané, takže maximálně po minuté (klidně i dříve) přisypeme ke krevetám. 1. Na pánev dáme další lžíci oleje a vsypeme šalotku s česnekem a necháme 1 minutu osmahnout. 1. Přidáme jarní cibulku (můžeme nechat trochu stranou na ozdobu) a dáme smažíme 1 až 2 minuty. 1. Přilijeme omáčku a přivedeme ji k varu. 1. Do pánve přidáme krevety s vejci, nudle a mícháme. 1. Přisypeme arašídy (trochu necháme stranou na ozdobu). 1. Když je celý pokrm prohřátý, můžeme servírovat posypané arašídy, jarní cibulkou a s klínkem limetky. ### Tipy - Krevety mohou být rozmražené. Doporučuji je před smažením scedit. - Pokud se stane, že nemáte široké nudle a najdete doma jen vlasové tenké, tak doporučuji navýšit množství omáčky dvojnásob, protože tenké nudle omáčku vsáknou a pak by se mohl pokrm zdát suchý.