+++ title = "Koláč se ztracenými jablky" date = 2023-07-25 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["dezerty"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "pečené", "snadné", "vegetarian"] [extra] portions = "8" time = "15 min + pečení 45" source = "kniha 365 nízkosacharidových receptů" +++ Ingredience || -|- Vejce | 4 ks Březový cukr | 40 g Skořice | 1 lžička Sůl | 1 špetka Kypřící prášek s vinným kamenem | 1/4 lžičky Máslo, rozpuštěné | 20 g Mandlová mouka | 200 g Mléko, mandlové nebo kokosové | 2-3 lžíce Jablka, nakyslá | 3-4 ks Mandle, nasekané nebo plátky | 2 lžíce 1. Troubu si předehřejeme na 175°C. Dortovou formu o průměru 20 cm si vyložíme papírem, stěny můžeme vytřít máslem nebo použít kokosový olej ve spreji. 1. V míse vyšleháme do pěny vejce, březový cukr, skořici, sůl a prášek do pečiva. 1. Přilijeme rozpuštěné máslo a zašleháme. 1. Přisypeme mandlovou mouku a dle konzistence těsta přilejeme 2-3 lžíce mléka a naposledy zašleháme. Těsto by mělo být takové, aby nebyl problém ho rozetřít ve formě. Tedy ne příliš tuhé, ale ani nechceme, aby nám protákalo formou ven. 1. Jablka omyjeme, rozkrájíme, vyřízneme jadřince a pokrájíme na menší kostky. 1. Těsto nalijeme do formy a rovnoměrně rozetřeme. 1. Na těsto posypeme jablečné kousky, taktéž rovnoměrně, a rukou lehce zatlačíme do těsta. 1. Vložíme do trouby a pečeme 15 minut. Poté zakryjeme pečícím papírem a dále pečeme 25-30 minut. 1. Koláč vyndáme a necháme úplně vychladnout. Před krájením opatrně nožem obkroužíme okolo stěn a uvolníme připečené stěny dortu. 1. Podávat můžeme například posypané moučkovým březovým cukrem nebo s vyšlehanou domácí šlehačkou. ### Tipy - Po vychladnutí můžeme dort také potřít krémem z vyšlehané šlehačky a mascarpone.