+++ title = "Asijské tofu a zeleninové nudle" date = 2023-01-02 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["zelenina"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "snadné", "vegetarian"] [extra] portions = "4" time = "45" source = "kniha 365 nízkosacharidových receptů" +++ Marinované tofu || -|- Tofu | 400 g Zázvor, čerstvý | 2 cm Česnek | 2 stroužky Sojová omáčka | 4 lžíce Sezamový olej | 2 lžíce Sůl | 1 špetka Zeleninové nudle || -|- Arašídy | 30 g Cuketa | 250 g Mrkev | 250 g Petržel, kořen | 250 g Hráškové lusky mladé | 100 g Chilli paprička | 1/2 kusu Koriandr | 8 snítek Limetková šťáva | z 1 kusu Sezamový olej | 4 lžíce Sójová omáčka | 2 lžíce ### Tofu 1. Tofu vyjmeme z obalu a zabalíme do kuchyňské utěrky, aby vytáhla co nejvíce vody. Ideálně tofu ještě zatížíme. 1. Mezitím do misky, do které pak tofu naložíme, nastrouháme najemno zázvor, prolisujeme česnek a přilijeme sójovou omáčku a sezamový olej. Ochutnáme, a pokud chceme, můžeme trošku osolit. Marinádu promícháme. 1. Tofu vybalíme z utěrky a pokrájíme na plátky nebo kostičky. 1. Do marinády nasypeme tofu, promícháme, přikryjeme třeba potravinovou fólií a necháme zatím uležet. Tento krok klidně můžeme udělat i večer před vařením a tofu do sebe přes noc krásně natáhne všechny chutě. ### Zeleninové nudle 1. Arašídy nasucho opražíme na větší pánvi. Poté je pokrájíme nadrobno a můžeme je rovnou nasypat do nějaké malé servírovací mističky a připravit na jídelní stůl. Pánev nemusíme uklízet, využijem ji později. 1. Cuketu omyjeme, také odkrojíme konce a pomocí spirálového kráječe nastrouháme na tenké nudle. V případě potřeby můžeme nudle uprostřed překrojit, aby nebyly tak dlouhé. Poté nudle osolíme, promícháme a necháme zatím odležet. 1. Mrkev a petržel oloupeme, odkrojíme konce a opět použijeme spirálový kráječ. 1. Hráškové lusky očístíme, vhodíme do slané vroucí vody a chvilku povaříme. Poté scedíme a ihned zchladíme studenou vodou. Necháme okapat, osušíme a můžeme pokrájet na poloviny. 1. Chilli papričku omyjeme, očistíme a pokrájíme na tenké nudličky. 1. Koriandr omyjeme, osušíme a pokrájíme nadrobno. 1. Cuketové nudle propláchneme, necháme chvíli okapat a osušíme. 1. Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce sezamového oleje, přidáme mrkvové a petrželové nudle a opékáme je asi 2-3 minuty. 1. Mezitím na druhé pánvi rozehřejeme poslední 2 lžíce sezamového oleje a vyklopíme do ní obsah misky s marinovaným tofu, které opíkáme ze všech stran. 1. Do pánve přidáme cuketové nudle, lusky, chilli a smažíme další minutku. 1. Přidáme koriandrové listy, sójovou omáčku a limetkovou šťávu. Promícháme a udržujeme teplé. 1. Na talíře rozdělíme zeleninové nudle, na ně opečené tofu a strávníci si dle chuti mohou pokrm posypat praženými arašídy. ### Tipy - Pokud nemáme spirálový kráječ, můžeme zeleninu nakrájet loupákem na brambory na tenké dlouhé pruhy a ty poté rozkrájet na nudle. - Namísto čerstvého hrášku můžeme použít mražené fazolové lusky. Postupujeme stejně.