+++ title = "Makovec bez mouky" date = 2023-08-07 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["dezerty"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "pečené", "rychlé", "snadné", "vegetarian"] [extra] portions = "1 plech o velikosti 27x23" time = "10 + pečení 25" source = "JsemLowCarb.cz" +++ Ingredience || -|- Vejce | 4 ks Kokosový olej | 55 g Bílý jogurt | 80 g Mák, mletý | 200 g Mouka z vlašských ořechů | 50 g Kypřící prášek bez fosfátů | 1 lžička Sůl | 1 malá špetka Vanilkový extrakt | pár kapek Citronový kůra (volitelná) | 1 špetka 1. Troubu si předehřejeme na 180°C. Plech vyložíme pečícím papírem. 1. Vejce vyšleháme s rozpuštěným kokosovým oleje a jogurtem. 1. Přisypeme všechny zbylé ingradience a vytvoříme tekuté těsto. Pokud by se nám zdálo málo tekuté, můžeme přilít trochu mléka. Pokud naopak moc tekuté, přidáme trochu máku nebo ořechové mouky. 1. Těsto nalijeme na připravený plech a dáme péct na 20-25 minut (zkusíme špejlí). 1. Po vyndání z trouby necháme úplně vychladnout. ### Tipy - Makovec je možné potřít různými krémy nebo ovocnými rozvary, záleží na fantazii a zásobě v kuchyni. Různě můžeme kombinovat mezi sebou např. mascarpone, tvaroh, zakysanou smetanu, šlehačku ke šlehání (klidně i vyšlehanou), bílý jogurt atd. Já vyzkoušela zakysanou smetanu s bílým jogurtem a osladila jsem to trochou čekankového sirupu.