+++ title = "Indické masové kuličky s rajčatovou omáčkou" date = 2022-10-15 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["maso"] tagy = ["bezlepkové", "indická kuchyně", "levné", "low carb", "omáčka", "vepřové", "z jednoho hrnce"] [extra] portions = "6" time = "60" source = "časopis Gurmet" +++ Masové kuličky || -|- Vepřové maso, mleté | 1000 g Jogurt, bílý | 2 lžíce Zázvor, čerstvý | 2 cm Římský kmín, drcený |1 lžíce Koriandr, drcený | 1 lžíce Hřebíček, mletý | 1/4 lžičky Skořice, mletá | 1/4 lžičky Muškátový oříšek | 1 špetka Pepř, mletý | 1/4 lžičky Sůl | 1 lžičky Rostlinný olej | na smažení Rajčatová omáčka || -|- Kadeřávek | 3-4 listy Cibule | 1 ks Česnek | 3 stroužky Zázvor, čerstvý | 2 cm Koriandr, čerstvý | 1/2 svazku Garam masala | 1 lžička Kurkuma, mletá | 1/2 lžičky Římský kmín, drcený | 1/2 lžičky Koriandr, drcený | 1/2 lžičky Chilli, vločky | 1/4 lžičky Rostlinný olej | 2 lžíce Rajčata krájená, sterilizovaná | 1 plechovka (400 ml) Smetana na vaření | 125 ml Sůl | K podávání || -|- Naan chléb | Bílý jogurt | ### Masové kuličky 1. V míse smícháme maso, najemno nastrouhaný zázvor, jogurt, koření a sůl a vytvoříme stejně velké kuličky. 1. Připravíme si velkou hlubokou pánev a kuličky osmahneme ze všech stran na rozpáleném oleji tak, aby byli opečené. Nemusí být zcela hotové, dojdou v omáčce. 1. Kuličky dáme zatím stranou na talíř nebo do mísy. ### Omáčka 1. Kadeřávek nasekáme na menší kousky a dáme stranou do mističky. Cibuli nakrájíme najemno, česnek prolisujeme do mističky, zázvor nastrouháme najemno k česneku. 1. Do mističky si odměříme potřebné koření 1. Koriandru otrháme lístky nasekáme nadrobno, dáme do mističky a zatím uložíme do lednice. Stonky pokrájíme nadrobno. 1. V použité pánvi rozpálíme olej a vsypeme cibuli, česnek, zázvor a stonky koriandru. Necháme opékat asi 10 minut, dokud směs nezačne zlátnout. 1. Přisypeme připravené koření a necháme ho rozvonět. 1. Zalijeme rajčaty a trochou vody (asi 100 ml, vypláchneme tím plechovku od rajčat). Lehce osolíme a promícháme. 1. Do omáčky vložíme masové kuličky a vaříme asi 20 minut. 1. Poté přisypeme kadeřávek a vaříme ještě 10 minut. 1. Nakonec vlijeme smetanu na vaření, dle chuti osolíme a prohřejeme. 1. Před servírováním posypeme koriandrem a podáváme s naan chlebem a bílým jogurtem.