+++ title = "Zapečený lilek s balkánským sýrem" date = 2020-05-09 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["zelenina", "přílohy"] tagy = ["bezlepkové", "pečené", "rychlé", "snadné"] [extra] portions = "4" time = "60" +++ Ingredience || -|- Brambory | 4 ks Lilek | 1 velký kus Cibule | 1 ks Česnek | 2 stroužky Rajčata | 2 ks Paprika | 1 velký kus Olivový olej | 2 lžíce Balkánský sýr | 200 g Bylinky | rozmarýn, tymián, ... Sůl | Pepř | 1. Brambory oloupeme a pokrájíme na plátky. Vložíme do misky a zalijeme vroucí vodou. Takto necháme měknout dokud je nebudeme potřebovat. 1. Lilky nakrájíme na tenké plátky, vyskládáme na tác nebo plastové prkýnko a posypeme solí z obou stran. Necháme zatím vyplakat. 1. Cibuli nakrájíme na půlkolečka, česnek na malé kostičky a rajčata a papriku na větší kostky. 1. Na pánvi si rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibuli. Po chvíli přidáme papriku a rajčata a trochu osolíme. Promícháme a necháme trochu opéct. 1. Do pánve rozdrobíme balkán a okořeníme různými bylinkami. Promícháme a po chvilce stáhneme z plotny. Dle chuti můžeme ještě opepřit či osolit (pozor, balkánský sýr je śám o sobě hodně slaný). 1. Troubu si rozehřejeme na 180°C. Na pracovní plochu si připravíme zapékací mísu. 1. Brambory scedíme a necháme okapat. 1. Vyplakané lilky otřeme papírovou utěrkou. 1. Nyní vrstvíme do zapékací mísy: polovina lilku, polovina směsi z pánve, brambory, které posolíme a popepříme, zbytek lilku a zbytek směsi. 1. Vložíme do trouby a pečeme 40-45 minut. 1. Podávat můžeme s pečivem nebo kuskusem či quinoou. Také lze zeleninu využít jako přílohu k masu. ### Tipy - Kdo má rád, může 5 minut před vyndáním z trouby posypat zeleninu tvrdým nastrouhaným sýrem. - Zeleninu lze obměňovat dle sezóny či domácích zásob. Směle tam můžeme přidat třeba brokolici květák či fazolky. - Taktéž můžeme přidat nakrájenou slaninu (přidat hned s cibulí) nebo kostičky měkkého salámu (vytvořit vrstvu na brambory).