+++ title = "Vindaloo" date = 2021-03-14 author = "Emil" [taxonomies] kategorie = ["maso"] tagy = ["pikantní"] [extra] portions = "4" time = "90" +++ Tradiční Vindaloo je pouze chilli pasta a kuře. Často se ale objevuje Vindaloo, kdy je k pastě přidána cibule a rajčatové passato. Pokud chcete tradiční Vindaloo, vynechte je. Kuře by se ideálně mělo marinovat přes noc v lednici. ### Příprava pasty Ingredience || -|- Semínka koriandru | 1.5 lžičky Kmín | 1 lžička Pepř | 10 kuliček (1 lžička) Skořice | 5 cm (1 lžička) Hřebíček | 4 ks (1/2 lžičky) Kardamom | 2 ks (1/2 lžičky) Hořčičná semínka | 1/2 lžičky Sušené chilli papričky | Dle chuti Česnek | 25 g Zázvor | 25 g Kokosový ocet | 3 lžíce Horká voda | 3 – 4 lžíce 1. Chilli papričky zbavíme semínek. 1. Vložíme je do nádoby, zalijeme octem, horkou vodou a necháme odstát. 1. Všechno koření nasázíme do mlýnku nebo hmožďíře. 1. Z koření vytvoříme práškový mix. 1. Do mixéru dáme mix koření, česnek, zázvor a papričky. 1. Během mixování po lžicích přidáváme vodu z papriček, dokud nevznikne pasta. ### Marinování Ingredience || -|- Kuře | 1000 g Připravená chilli pasta | Kurkuma | Sůl | 1. Naporcujeme kuře a naložíme ho do připravené pasty. 1. Přidáme sůl a kurkumu dle chuti. 1. Necháme marinovat. ### Hlavní příprava Ingredience || -|- Bílá cibule | 2 kusy Rajčatové passato | 200 g Třtinový cukr | 0.5 – 1 lžíce Kokosový ocet | 1 lžíce Olej (nejlépe kokosový) | 1. Předem vyndáme marinované kuře z lednice, ať ho nedáváme na pánev studené. 1. Cibuli nastrouháme nebo nakrájíme na malé kostky. 1. V hluboké pánvi rozehřejeme olej. 1. Cibuli osmahneme dokud nezačne hnědnout. 1. Přidáme ocet a cukr. 1. Přidáme marinované kuře a všechnu pastu. 1. Snížíme plamen na poloviční a maso pomalu smažíme 3 – 5 minut. 1. Přidáme rajčatové passato a opět povaříme dalších několik minut. 1. Pokud se Vindaloo zdá být moc husté, můžeme přidat několik lžic vody. 1. Přikryjeme pokličkou a dusíme dokud maso nezměkne. 1. Jestli je Vindaloo tentokrát moc řídké, sundáme pokličku a necháme chvíli odpařit přebytečnou vodu. 1. Pokud není Vindaloo dost pikantní, můžeme ho dohnat namletým chilli s trochou vody (viz tipy). ### Tipy - Původně se používá ocet z kokosu (Goan coconut vinegar). Dá se ale použít i vinný nebo jiný druh octa. - Moje oblíbená kombinace chilli pro dochucení je 5:1 Chipotle a Carolina Reaper. - Barva a úroveň pikantnosti záleží na použitých papričkách.