+++ title = "Tuňákový salát s vejcem a avokádem" date = 2022-01-08 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["zelenina"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "keto", "ryby", "rychlé", "salát", "snadné"] [extra] portions = "4" time = "15" source = "časopis Gurmet" +++ Salát || -|- Vejce | 4 ks Salátové listy, mix | 160 g Rukola | 200 g Cherry rajčata | 100 g Šalotka | 1 ks Avokádo | 2 ks Tuňák, plech | 160 g Zálivka || -|- Olivový olej | 3 lžíce Med | 1 lžíce Citronová šťáva | 1 lžíce Hořčice, hrubozrnná | 1 lžíce Sůl | Pepř | 1. Vejce si uvaříme natvrdo. Pokud máme lehce rádi lehce tekoucí žloutek, stačí vařit 6 minut. 1. Mezitím si připravíme si velkou mísu a nasypeme do ní mix salátových listů a rukolu. Pokud máme rádi menší sousta, můžeme rukolu ještě pokrájet. 1. Rajčata omyjeme a pokrájíme na poloviny. 1. Šalotku zbaíme slupky a pokrájíme na drobné kostičky. 1. Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku a pokrájíme na kostičky. 1. Vše pokrájené přidáme do mísy a promícháme. 1. Do menší uzavíratelné sklenice dáme všechny ingredience na zálivku, dle chuti sůl a pepř, sklenici uzavřeme a protřepeme. 1. K salátu přilijeme zálivku a opět promícháme. 1. Vejce zchladíme, oloupeme a pokrájíme na měsíčky. 1. Tuňáka v plechovce otevřeme a slijeme vodu. 1. Salát rozdělíme na 4 porce, každou ozdobíme vejci a tuňákem. ### Tipy - Pokud nemáme (rádi) rukolu, je možné použít jakoukoli listovou náhradu ve stejném množství (např. polníček).