+++ title = "Trdelníky" date = 2020-05-03 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["dezerty", "pečivo"] tagy = ["levné", "pečené"] [extra] portions = "6-8" time = "120" source = "MaminčinyRecepty.cz" +++ Ingredience || -|- Vlažné mléko | 150 ml Cukr | 15 g Čerstvé droždí | 13 g Změklé máslo | 70 g Žloutek | 3 ks Hladká mouka | 280 g Sůl | 1 špetka Rozpuštěné máslo | 2 plátky Cukr | 1 hrst Skořice | 2 špetky 1. V mléku rozmícháme cukr a droždí. Přikryjeme a necháme 10 minut nabobtnat. 1. V míse zatím vyšleháme máslo se žloutky do pěny. Přisypeme mouku se solí a zamícháme. Nakonec přilijeme kvásek a vypracuje hladké těsto. 1. Necháme nakynout 45 minut. 1. Zatím si připravíme kovové válečky 1. Těsto vyklopíme na velmi jemně pomoučněný vál a vytvoříme z něj kuličku. Rozdělíme ho na 8 částí. 1. Každou část vezmeme, smáčkneme do kuličky rukama vyválíme dlouhého tenkého hadíka. 1. Hadíka obtočíme okolo válečku a lehce poválíme, aby se hadík spojil. 1. Kraje založíme, aby se trdelník nerozpadl. 1. Tento postup opakujeme s každým kouskem těsta. 1. Máslem potřeme každý trdelník a necháme je na stojato kynout ještě 15-20 minut. 1. Troubu si rozehřejeme na 190°C a trdelníky pečeme 20 minut. V půlce pečení je vyndáme a potřeme máslem. Pokud je pečeme na stojato, otočíme vzhůru nohama. Pokud na ležato, otočíme alespoň dvakrát o třetinku, aby byly opečené ze všech stran. . Mezitím si smícháme cukr se skořicí. 1. Po vyndání z trouby potřeme vždy jeden trdelník máslem a obalíme ve skořicovém cukru. 1. Doporučuji zkonzumovat co nejdříve, za dva dny už jsou velmi oschlé. ### Tipy - Pokud nemáme kovové válečky na trdelníky/kremrole, posloužit nám mohou zavařovací skleničky, které obalíme v alobalu. Osobně vyzkoušeno s různými velikostmi skleniček. Nejlepší je sklenička hodně vysoká a úzká (často se v ní prodávají olivy, kapari, zelený pepř atd.)