+++ title = "Špenátové noky s rajčatovou omáčkou" date = 2019-11-02 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["těstoviny a rýže"] tagy = ["vegetarian", "rychlé", "snadné", "levné"] [extra] portions = "2-3" time = "30 + chlazení" source = "Babička Anička - Kuchařka Karolíny" +++ Ingredience || -|- Cibule | 1 ks Máslo | 1 lžíce Listový špenát | 150 g Sůl, pepř | dle chuti Muškátový ořišek | 1 špetka Tučný tvaroh | 230 g Smetana ke šlehání | 2 lžíce Ementál | 70 g Vejce | 2 ks Hladká mouka | 70 g Rajčata | 1 kg Česnek | 4 stroužky Olivový olej | 3 lžíce Chilli mleté | 2 špetky Rajčatový protlak | 2 lžíce Čerstvá bazalka | několik lístků 1. Listový špenát pokrájíme na malé kousky. 1. Ementál nastrouháme. 1. Rajčata přepůlíme. 1. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. 1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kousky. 1. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme kousky cibule a osmahneme. 1. Poté přisypeme špenát, přidáme sůl, pepř, nastrouhaný muškátový oříšek a necháme zavadnout. Po chvíli sundáme z plotny. 1. Zatímco špenát chladne v míse smícháme tvaroh, vejce, smetanu, nastrouhaný ementál a mouku. 1. Ke směsi přidáme špenát a zamícháme v nelepivé těsto. Dle potřeby tedy přidáme mouku. 1. Dáme odležet do lednice, a to na 30-120 minut. 1. Na oleji osmahneme na mírném plameni česnek s chilli. Nesmí zhnědnout. 1. Přidáme rajčata, protlak, bazalku a povaříme, aby rajčata změkla. Dle chuti osolíme či opepříme. Můžeme také přidat lžíci cukru. 1. Dáme si vařit vodu na noky do hrnce. Až se začne vařit, nasypeme trochu soli. 1. Odleželé noky vyjmeme z trouby. Na vál posypeme trochu mouky, a z těsta vytvarujeme dvě dlouhé a tenké šišky. Nožem odkrájíme noky a vkládáme do vroucí vody. 1. Poté co vyplavou necháme ještě minutu vařit a slejeme. 1. Servírujeme s omáčkou z rajčat. Můžeme posypat trochu parmezánem. ### Tipy - Tvaroh můžeme nahradit ricottou. - Rajčata čerstvá můžeme nahradit dvěmi plechovkami krájených rajčat. Poté už nedáváme protlak. - Ementál lze nahradit napríklad parmezánem či nějakým jiným výrazným sýrem (ne gouda, ani eidam).