+++ title = "Špagety se zeleninou" date = 2019-08-16 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["těstoviny a rýže"] tagy = ["vegan", "vegetarian", "snadné", "rychlé", "bezlaktózové"] [extra] portions = "2" time = "20" source = "KucharkaProDceru: Rajske-spagety" +++ Ingredience || -|- Brokolice | 200 g Cherry rajčata | 200 g Česnek | 2 stroužky Voda | cca 3 l Sůl | 1-2 lžičky Špagety | 200 g Olivový olej | 2 lžíce Parmezán | 40 g Bazalka | Oregano | 1. Brokolici rozebereme na růžičky. 1. Rajčátka překrájíme na poloviny. 1. Česnek oloupeme a nakrájíme na velmi tenké plátky. 1. Do středního hrnce nalijeme asi 1 litr vody a přivedeme k varu, osolíme a přidáme brokolici. 1. Povaříme max 2 minutky, slejeme vodu a rychle zchladíme studenou vodou. Chceme křupavou, ne rozvařenou. Odložíme mezitím stranou. 1. Zbylé 2 litry vody taktéž dáme do hrnce (můžeme použít ten stejný od brokolice), přivedeme k varu, osolíme a vložíme špagety. Necháme uvařit. Většinou to bývá 8-11 minut. Je třeba je hlídat a nerozvařit. 1. Mezitím si na pánev nalijeme olej a na středním plameni osmahneme česnek. Jen ho chceme rozvonět, ne spálit. Tedy hlídáme, aby nezhnědl. Stačit by mu měly 1-2 minutky. 1. Poté přisypeme rajčátka, zvýšíme trochu plamen a necháme zahřívat. Snažíme se, aby změkla, nechceme je rozvařit. Necháme je opékat tak 2-3 minutky maximálně. 1. Na poslední půl minutky přidáme brokolici, aby se zahřála. 1. Hotové špagety servírujeme na talíř, poklademe je teplou zeleninou, můžeme pokapat několika kapkami olivového oleje a posypeme parmezánem. ### Tipy Brokolici můžete vyměnit za: - barevné papriky (přidejte před rajčátky) - mladé španátové listy (přimíchejte syrové k odstavené zelenině, tedy uplně na konci) - mražený hrášek, mražená kukuřice (přidejte na posledních 30-60 sekund k vařícím se špagetám) - červená cibule nebo šalotka (přidejte ještě před česnekem) - cuketa (nakrájejte na kostičky nebo plátky a přidejte společně s rajčátky)