+++ title = "Salát s tuňákem, zeleninou a vejci" date = 2021-06-26 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["zelenina"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "rychlé", "salát", "snadné"] [extra] portions = "4" time = "30" source = "Čarujeme.cz" +++ Na salát || -|- Římský salát | 1 hlávka Vejce | 4 ks Zelené fazolové lusky | 2 hrsti Černé olivy | 1 balení Tuňák ve vlastní šťávě | 2 plechovky Rajčata | 4 ks Cibule červená, větší | 1 ks Rukola | 2 hrsti Petrželka, nasekaná | 1 hrst Kopr, nasekaný | 1 hrst Na zálivku || -|- Olivový olej | 100 ml Citrónová štáva | 2 lžíce Dijonská horčice | 1 lžička Hrubozrnná hořčice | 1 lžička Sůl | Pepř | 1. Listy salátu opereme a necháme okapat. 1. Vejce vložte do vroucí vody se špetkou jedlé sody. Vaříme 9 minut. 1. Mezitím si dáme vařit vodu do menšího hrnce a přidáme asi lžičku soli. Do vroucí vody vsypeme fazole a vaříme je 2-3 minuty. Scedíme a prudce ochladíme ledovou vodou. Necháme okapat. 1. Uvařená vejce ochladíme studenou vodou, oloupeme skořápku a vejce rozkrájíme na měsíčky. 1. Vodu z oliv slijeme a olivy pokrájíme. 1. Šťávu z tuňáka také slijeme. 1. Listy salátu pokrájíme a vložíme je do velké mísy. 1. Přidáme k nim okapané fazole, olivy a tuňáka. Trochu tuňáka si můžeme dát stranou na ozdobu. 1. Rajčata, cibuli a rukolu pokrájíme na kousky a přidáme do mísy. 1. Nakonec do mísy přidáme petrželku a kopr (trochu kopru si můžeme nechat na ozdobu). 1. V malé zavařovací skleničce si smícháme všechny ingredience na zálivku. Skleničku uzavřeme a pořádně protřepeme. Tímto způsobem se zálivka jednoduše spojí. 1. Zálivku nalijeme na zeleninu v míse a vše lehce, ale poctivě promícháme. 1. Salát rozdělíme na talíře a ozdobíme vejcem, tuňákem a koprem.