+++ title = "Perník z kofoly" date = 2021-12-05 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["dezerty"] tagy = ["levné", "pečené", "rychlé", "snadné", "vegetarian"] [extra] portions = "10-15 ks" time = "10 min + pečení 25 " source = "Časopis Albert" +++ Ingredience || -|- Tuk, polohrubá mouka | na vymazání plechu Hladká mouka | 350 g Cukr | 200 g Kakao | 2 lžíce Kypřící prášek do perníku | 1 sáček Vejce | 2 ks Olej | 2 lžíce Kofola | 300 ml 1. Troubu předehřejeme na 180°C. 1. Středně velký plech si vymažeme tukem a vysypeme moukou. 1. V míse promícháme mouku, cukr, kako a kypřící prášek. 1. Přidáme vejce, olej a promícháme, jak to jen půjde. 1. Přilijeme kofolu a vyšleháme hladké těsto. 1. Nalijeme na plech, rozetřeme, aby bylo všude stejně silné a vložíme do trouby. 1. Pečeme 20-30 minut - záleží na tloušťce těsta. 1. Po upečení vyjmeme z trouby a necháme vyhladnout. ### Tipy - Před vylitím těsta do něj můžeme přidat třeba rozinky (mohou být i namočené v rumu). - Než těsto dáme do trouby, tak na něj můžeme nanést marmeládu na několika místech a pomocí špejle jí rozetřít do těsta. Perník to pěkně ochutí a zároveň vytvoří vzhledný povrch. - Když je perník vychladlý, tak ho můžeme potřít marmeládou nebo polít rozpuštěnou čokoládou.