+++ title = "Mrkvový dort" date = 2019-11-01 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["dezerty"] tagy = ["hrnkové"] [extra] portions = "12" time = "70" +++ Těsto || -|- Vejce | 4ks Olej | 1 1/4 hrnku Hnědý/bílý cukr | 2 hrnky Vanilkový cukr | 2 lžičky Polohrubá mouka | 2 hrnky Prášek do pečiva | 2 lžička Jedlá soda | 2 lžičky Sůl | 1 špetka Nastrouhaná mrkev | 3 hrnky Oříšky | 1 hrnek Náplň || -|- Zakysaná smetana | 1/2 kelímku Smetana ke šlehání | 1/2 kelímku Tvaroh | 1/2 balíčku Moučkový cukr | 2 hrnky Vanilkový cukr | 1 lžička Šťáva z citronu | 2 lžíce Máslo | 2 lžíce 1. Troubu si předehřejeme na 180°C. 1. Kulatou dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme trochou hladké mouky. 1. Vejce vyšleháme s cukrem a vanilkovým curkem do pěny. 1. Přidáme olej a opět prošleháme. 1. Přisypeme mouku, prášek do pěčiva, sodu a sůl a vytvoříme těsto. 1. Přisypeme nastrouhanou mrkev a oříšky a opět promícháme. 1. Nalijeme do formy a vložíme do trouby na 30-40 minut. Zkoušíme špejlí, a pokud se už těsto na špejli nechytá, je korpus hotový. Poté ho vyndáme a necháme vychladnout. 1. Během pečení si připravíme náplň. Vyšleháme spolu zakysanou smetanu, smetanu na šlehání a tvaroh. 1. Dle chuti přidámevanilkový cukr a moučkový cukr, kterého nemusí ho být všechno uvedené množství. 1. Přilijeme šťávu z citronu a rozměklé plátky másla. 1. Vyšleháme a necháme odležet v lednici. 1. Vychladlý korpus horizontálně rozřízneme na tři pláty. 1. Namažeme částí krému a navrstvíme na sebe. 1. Zbytkem krému potřeme strany a vršek dortu. 1. Můžeme posypet kakaem, skořicí, oříšky atd. ### Tipy - Zakysanou smetanu lze nahradit 250g lučiny. - Oříšku lze posypat i mezi vrstvy korpusu ke krému, nejen na vrch.