+++ title = "Máslový koláč z Valis" date = 2021-03-07 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["dezerty"] tagy = ["levné", "pečené", "snadné", "vegetarian"] [extra] portions = "8" time = "20 + pečení 20" source = "kniha Pečeme s láskou" +++ Ingredience || -|- Máslo, změklé | 100 g + 50 g + vymazání Sůl | 1 velká špetka Cukr krupice | 100 g Vejce | 3 ks Mléko | 1 lžíce Rozinky | 50 g Třtinový cukr | 2 lžíce Skořice | 1/2 lžičky 1. Připravíme si kulatou pečící formu na dort o průměru 18 cm. Dno vyložíme pečícím papírem a stěny vymažeme máslem. 1. Troubu si předehřejeme na 170°C, horkovzduch (bez horkovzduchu 190°C). 1. Do mísy si vložíme 100 g másla, 100 g cukru a sůl. Usleháme elektrickým šlehačem do kypré pěny. 1. Poté přidává vejce po jednom, zašleháme a poté další. 1. Prosijeme mouku s kypřícím práškem a opět proslšháme. 1. Nakonec přidáme rozinky a mléko. 1. Tužší těsto přendáme do formy, uhladíme a pečeme asi 15-20 minut. Do zlatavého povrchu. 1. Mezitím si v misce promícháme zbylých 50 g másla, třtinový cukr a skořici. 1. Po vyndání koláče z trouby ihned potřeme sladkým máslem a necháme vsáknout. 1. Můžeme krájet a podávat ještě teplý. Pokud však zbyde, studený je také skvělý.